Детето умира в катастрофа, а не заради д-р Димова

Детето умира в катастрофа, а не заради д-р Димова

„Преди да ставаме съдници е добре да видим реалния проблем в случая. Постъпва сигнал за катастрофа и смърт на дете. Имало ли е детско столче? Правоспособен ли е бил шофьорът? Колко хора са били в колата? От какво е починало детето – от катастрофата или от некачествено оказана мединска помощ? Останах с впечатление, че детето вече е било мъртво, когато пристигат линейките“.

Това заяви д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право и един от най-изтъкнатите юристи в тази област у нас.

„Не бива да се поставят присъди преди истинският съд да се е произнесъл. Всичко останало е един ужасен натиск върху медицинските служители. Ако се окаже, че д-р Димова не е употребила алкохол – кой и как ще изчисти нейното име, което вече е опетнено публично. Тя нито е обвиняема, нито има влязла в сила присъда“, обобщи ситуацията д-р Петрова.

На въпрос възможно ли е тест дрегерът за алкохол да показва грешни резултати адвокатка заяви, че не е напълно запозната.

„Може би токсиколози трябва да се изкажат по темата. Но ако си спомняте тестове за наркотици дават положителен резултат за амфетамин, ако лицето е приемало медикаменти за високо кръвно, антидепресанти и успокоителни. Така че – трябва да се провери и тази хипотеза – доколко е автентичен дрегерът за алкохол“, завърши адвокатката.