Черешите удариха 30 лв. килото

Черешите удариха 30 лв. килото

30 лева за килограм череши достигна цената на плода в София. Заради скъпата цена търговците решиха да продават 100 грама от дървесния плод за 3 лв., и така сумата да изглежда по-поносима в очите на купувачите.

„Имало е доста по-фрапантни цени през изминали години, в които достигаха до 90-100 лв. за кило на пазар „Ситняково“, който се води най-скъпият в столицата“, припомнят днес търговците, опитвайки се да оправдаят високата цена на черешите в момента.

ТВМЕДИА вчера ви показа колко огромна е разликата в цените при големите търговски вериги и малките пазарчета за плодове и зеленчуци.

Например в известна чуждестранна верига хранителни магазини розовият домат се търгува за 10 лв. килото, докато на пазара в с. Долни Богоров до София, същият продукт се търгува за 3 до 4 лева.

„Предпочитаме българските стоки пред вносните. Чуждите плодове и зеленчуци са ГМО, пълни са с нитрати и изглеждат като пласмасови, нямат и вкус. Смешно е, че внасяме чесън от Китай, който дори няма уханието на чесън. Той обаче е тройно по-скъп от нашия. Аналогична е ситуацията и при картофите – един от най-предпочитаните продукти на българската трапеза. Напоследък масово се внасят картофи от Франция, които са 2-3 пъти по-скъпи от родните. Разликата е само в търговския вид – френските са измити и в мрежа, докато родният картоф е кален и се продава в чували. Реално обаче вкусовите качества на нашия картоф са в пъти по-добри от френските. При месото положението е същото, по Великден хората търсиха наше место, а не внесено от Холандия. Помните преди години какъв случай имаше – откри се, че сме яли замразено месо на 30 години“, обясни тъговецът Петър Наков, който веднъж седмично излага своята малка сергийка в Богоров.