Бум на скарлатина в страната

Бум на скарлатина в страната

Навременното лечение на скарлатината е много важно. То трябва да се извършва с пеницилинови антибиотици – амоксицилин, цефалоспорин от първа или втора генерация. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на bTV.

40 пъти повече случаи на скарлатина има от началото на тази година в сравнение със същия период на миналия. Това според проф. Кантарджиев се дължи на 3 причини: дефицит на лекари и липса на обучение, много от тях за първи път се сблъскват с болестта; антибиотичната ни политика – за последните 2 години България мина от 18-о на 2-о място по употреба на антибиотици – това значи, че се използват неправилно; както и ограничаването на много от заболяванията по време на COVID.

Скарлатината е заболяване, което започва по характерен начин – проява на зачервено лице и бледо около устните, обясни проф. Кантарджиев и препоръча да се правят тестове за установяване на болестта и децата в градините да се наблюдават и да не се допускат нови в групата при установени случаи. 

Той потвърди, че на места има увеличение на грипните случаи, и то на грип Б.

На места има увеличение на грип, много случаи на грип б в страната. По повод предупрежденията за епидемия от свински грип, Кантарджиев успокои, че той се предава от прелетните птици, а човек може много рядко да се заради. Ако забележат хората умрели птици, да съобщят на здравните власти.

Според него с идването на пролетта ще имаме последни случаи на ковид-19, а след това той ще стане като коронавирусите от преди пандемията – със суха кашлица и гърлобол.