98% внос на зеленчуци в България

98% внос на зеленчуци в България

Държавата ликвидира родното производство. Всеки млекопреработвател, животновъд и земеделец се задъхва – никой не гони печалби,  вече се борим за оцеляване. От 6 месеца до година няма да ни има.

Това заяви Димитър Зоров, председател на асоциацията на млекопреработвателите в България. Той остро критикува властта, включително служебния кабинет, и нарече действията на политиците „тупкане на топката без реални действия“.

„2% е родното производство на зеленчуци. Това е срамно“, каза на свой ред Велин Георгиев от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Георгиев е сред производителите на оранжерийна продукция в района на Петрич.

„Съвсем скоро българинът ще яде изцяло имитиращи продукти. Кашкавали и сирена от сухо мляко. Няма по-добро качество от българските млечни продукти. Държавата трябва да се събуди, защото не прави нищо, за да защити родното производство. Потребителите трябва да разберат едно нещо – избирайки чужди продукти – вие консумирате храни със съмнителни хранителни качества, приготвени по съмнителен начин“, посочи Зоров.

Той е категоричен, че истинско сирене под 20 лв. не може да има, тъй като всичко по веригата е поскъпнало.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. СНИМКИ: БУЛФОТО