„Български пощи“ пак почиват, „Еконт“ на Събев работи на пълни обороти

„Български пощи“ пак почиват, „Еконт“ на Събев работи на пълни обороти

Какво се случва напоследък с „Български пощи“ се питат мнозина. Държавното куриерско звено е в непрекъснати почивки около празниците, а сега се оказва, че криптовирус е блокирал работата им. Според анализа на Любомир Тулев, експерт по информационна сигурност, се касае за вирус „троянски кон“, който е атакувал пощите на 4-5 април, уточни той пред Nova.

“Твърди се, че заразяването е станало чрез получен фишинг имейл от мним частен съдебен изпълнител. Служител на пощите го е отворил на служебния си компютър, който е с операционна система XP, а тя не се поддържа от “Майкрософт” от 2014 година. Това, което ме притеснява е, че атаката е станала на 5-ти април. Чак на 15-ти април бива активиран въпросният криптовирус, който заразява компютрите”, каза Тулев и обясни, че нова тенденция при този вид атаки е хакерските групи да взимат чувствителна информация и да я криптират, а след това да я продават в „тъмния интернет“ или на конкуренти.

В същото време куриерската частна фирма „Еконт“, собственост на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев работи на пълна пара през всички официални почивни дни, при това с удължено работно време.