600 000 лв. е нереалистична сума за обезщетение в България

600 000 лв. е нереалистична сума за обезщетение в България

Поискана сума от 600 000 лв. за обезщетение на двете майки с разменените в „Шейново“ бебета е нереалистична за нашите географски ширини и стандарт на живот в България.

Това заяви специално за ТВМЕДИА адвокат Мартин Попов, потърсен за мнение по най-горещата тема от няколко седмици насам – „Бебегейт“.

Адвокат Попов има дългогодишен опит в делата срещу Столична община. Припомняме на своите читатели, че именно тя е принципал на лечебното заведение – тоест болницата е под опеката на местния парламент.

„Моето мнение е, че най-вероятно поисканата сума няма да им бъде изплатена в този размер. Също така, ако има дело – то ще се води поне 2-3 години. Може би това и целта на Столичния общински съвет, да забавят времево нещата. А и предпочитат съдът да реши колко струват неимуществените вреди на двете майки“, посочи адв. Попов.

Юристът е на мнение, че казусът не би следвало да стигне до международния съд по правата на човека в Страсбург.

Причината е, че за да влязат дела в специализирания френски съд първо трябва да са изпробвани всички останали юридически механизми в българските съдилища.

Второ, случаят е почти невъзможно да бъде разгледан в Страсбург, тъй като болница „Шейново“ има юридически статут, а не представялва държавата България в страните.

„Имам пряк поглед върху делата срещу Столична община. Често водим дела срещу нея заради спорни наредби (адв. Попов работи в адвокатско дружество Русев, Дацев, Попов, бел. авт.).

Сумата, която искат двете майки ми се струва завишена, имайки предвид какви са размерите на доходите и минималната работна заплата у нас. Да, предполагам в други държави обезщетението за подобен случай може да е много по-високо, но за България – съмнявам се да се споразумеят за такъв размер.

В своята практика съм печелил дело срещу застраховател, който трябваше да изплати 300 000 лв. на близки, но ставаше дума за загинал в катастрофа човек. При казуса с „Шейново“ няма смърт, а и да не забравяме, че бе разрешен много бързо.

Бебетата са малки и възможно най-скоро бяха върнати за отглеждане при своите биологични родители, няма да помнят случилото се. Травмата остава най-вече за техните майки, които наистина ще помнят случката доживот“, смята адв. Попов.

Междувременно се родиха стотици дискусии в социалните мрежи морално ли е майките да искат подобно „космическо“ обезщетение.

„От самото началото не сме и помисляли за пари. Най-важното нещо беше да се убеди едната майка (Севда Михайлова, бел. авт.) да се съгласи за размяната. Моята доверителка се притесняваше най-много от това Михайлова да откаже да върне детето. За щастие след направените ДНК експертизи Севда склони и извършихме процедурата по размяната. Идеята за обезщетение се появи в много по-късен етап. Случаят е безпрецедентен, така че не може да се говори много или малко са поисканите суми за обезщетение“, заяви преди броени дни в ефира на Нова адв. Стоян Стойков, който представлява родилката, която не пожела да разкрие самоличността си пред медиите.

Междувременно от Столична община намекнаха, че нямат намерение да изплащат подобна сума на двете жени. Новината дойде от Георги Георгиев, председател на СОС.

“Не мисля, че има как Общинският съвет да оцени в пари претърпените болки и страдания от членовете на двете семейства. Ще го направим така, както се прави в цял свят – ще изчакаме съдебното решение, защото съдът единствено е компетентен да се произнесе по този въпрос”, каза Георгиев.

В интернет не липсват и конспирации. Мнозина смятат, че в „Бебегейт“ има нещо гнило – появиха се дори теории, че размяната не е станала по погрешка, а е добре планирана предварително.

От прокуратурата, МВР и Медицински одит отрекоха подобни хипотези и твърдения, хвърлени в необятното интернет пространство. Вътрешното разследване в болницата е показало категорично, че размянта е станала  по невнимание на една от акушерките.

В женски фейсбук групи пък предполагат, че ако двете родилки получат исканата сума, подобни практики или инсценировки не е изключено да зачестят в родилните отделения с цел бързо забогатяване.

По темата работи: Димана Дойчинова

 

Адвокатите Тодор Мандъров и Стоян Стойков позират за спомен с двете бебета. Едното се казва Ванеса, а името на другото момиченце не се съобщава.

 

Казусът е безпрецедентен. Майките твърдят, че са съсипани от случилото се.

 

„Нито мога да ям, нито да спя. Плача денонощно. 4 месеца съм го гледала това дете. Аз се привързах към нея“, плаче Севда Михайлова от столичния кв. „Орландовци“