22-килограмов шаран уловиха в р. Искър при гр. Роман

22-килограмов шаран уловиха в р. Искър при гр. Роман

Хванаха 22 кг шаран от река Малък Искър при гр. Роман. Това се похвалиха от Съюза на ловците и риболовците в България.

Късметлията е 32-годишният Павел Миховски от с. Видраре, общ. Правец.

Младият мъж бил на реката заедно с баща си Васил Миховски с намерение да търсят бели мрени, но нямали слука с тях и по някое време презаредил въдиците с царевица, за да чакат шаран.

Последвал мощен удар по обяд, счупена стойка и догонена във водата въдица. След тежка 20-минутна битка се явили нови перипетии: счупена глава на кепа от тежестта на туловището.

Все пак всичко завършило щастливо и огромната риба е извадена на брега, с активната помощ на колега от съседен бивак на име Веско Павлов. Той пък се оказал стар познат на майстора, но това уточнили впоследствие.

Това е личен рекорд в риболова за Павел Миховски, с който той с удоволствие се включва в конкурса на Съюза на ловците и риболовците.

„Интересно е, че трофеят е налетял на 4 царевични зърна, нанизани директно на куката. Другите въдици са били с монтаж „на косъм“, но не са докоснати. А още по-интересно е, че е хванат в неголяма река, където е трудно да се повярва, че се подвизават такива трофеи“, допълват от Съюза.

***

Река малък Искър извира от подножието на връх Мургана (1639 м.) в Етрополския дял на Стара планина. Там е известна под името Равна река. Спуска се като планински поток на север-северозапад и едва след Етрополе укротява водите си, като навлиза в Етрополската котловина. Преминава през нея в посока североизток и след село Лъга навлиза в пролом, после пресича Джурковската котловина и при село Видраре отново се вмъква в красив пролом като променя направлението си за пореден път. Навлизайки в равнината преминава през землищата на селата Среди рът, Караш, Хубавене. При гр. Роман се разширява и забавя течението си, оформяйки прекрасни вирове. След като измине път от 85,5 км се влива в река Искър като десен приток.