Не бързайте да се радвате, Викторио няма да лежи 30 години (СНИМКИ)

Не бързайте да се радвате, Викторио няма да лежи 30 години (СНИМКИ)

Върховният касационен съд отмени доживотния затвор без право на замяна на 30-годишния Викторио Александров, който в края на 2018 година уби едногодишната си дъщеричка Никол и съпругата си Дарина Министерска. 

Според тримата върховни съдии съвкупната преценка на доказателствения материал не дава основание за извод, че доживотната изолация е адекватна, но по-лекото наказание – 20 години затвор не е достатъчно справедливо.

Затова, с оглед изключителната морална укоримост на поведението на Александров, тричленният състав на Върховния касационен съд е увеличил присъдата с една втора и е наложил на мъжа общо наказание „лишаване от свобода“ за срок от 30 години.

Присъдата на ВКС е окончателна, с което на практика случаят приключва за съдебната система.

Ще излежи ли обаче общо 30 години зад решетките Викторио, задето застреля жена си и детето си? Най-вероятно – не.

Законът дава право на Викторио да поиска да го пуснат предсрочно след като е излежал половината от присъдата си. От 30 г. Викторио вече е изтърпял 5 г. в ареста. Остават му още 25 г., но след 10 г. хипотетично може да бъде освободен, ако съдът реши, че се е поправил. Нищо, че е застрелял в главата едногодишната си дъщеричка, докато в изоставена постройка край София се крие от цялата столична полиция, която го търси за убийството на майката на детето.

Двата разстрела стават само в рамките на осем часа на 29 октомври 2018 г. Викторио първо убива с два куршума в главата Дарина, която 3 дни преди това му съобщила, че иска да се разделят заради тормоза върху нея. Според обвинението той я поваля с юмруци на земята, след което я стреля веднъж, произвежда и втори контролен изстрел, за да е убеден, че смъртта е настъпила. Престъплението е извършено в апартамента на ул. “Бели Дунав” в кв. “Надежда”, където двамата живеят.

Само няколко дни по-рано малката Никол празнува своя първи и последен рожден ден.