Едната дъщеря на Кирил Петков е болна от диабет, затова майка ѝ прави торти без захар

Едната дъщеря на Кирил Петков е болна от диабет, затова майка ѝ прави торти без захар
Линда и Кирил Петкови са заедно от 22 години

Всяко дете заслужава торта за рождения си ден. И всяко дете заслужава да я опита! Тази максима изповядва Линда МакКензи – Петкова, съпругата на премиера Кирил Петков.

Средната им дъщеря  Ема обаче е болна от диабет Тип 1 и не може да се наслаждава на лакомствата като всички останали деца.

Останалите две момичета – Ванеса и най-малката Ана пък страдат от тежка алергия към глутена (белтък, който се съдържа във всички производни на жито, ръж, ечемик, овес и др.).

Здравословните проблеми в семейството станали причина премиершата  да започне да експериментира и приготвя храни и десерти без глутен и без захар.

„Първо започна като хоби. После установих, че всъщност има страшно много хора, които по една или друга причина не трябва да консумират бяло брашно и захар и са на вечна диета. И така, една страст се материализира в семеен бизнес“, разказва Линда Петкова, която е родом от Канада.

В момента тя е собственик на малка сладкарница в центъра на София, където продава здравословни десерти, ръчно направени от нея. Цените са по-скъпи от класическите торти в сладкарниците, което тя оправдава с влагането на по-качествени продукти. Например блат за чийзкейк не прави от брашно, а от смлени бадеми и масло.

Линда МакКензи и Кирил Петков се запознават като студенти. Стават родители едва на по 20 години. Първородната им дъщеря Ванеса е вече студентка. По-малките – Ема и Ана са ученички.

„Аз също имам непоносимост към глутена, явно съм го наследила от моята майка. В детството си обаче не усетих да се лишавам от вкустоии, именно заради нейните златни ръце в кухнята и уменията ѝ да прави страхотни неща със заместители на бялото брашно и захарта“, разказва Петкова и уточнява, че често пресъздава майчините, бабините и дори прабабините канадски рецепти в сладкарницата.