Защо съм здрава? Спя като тюлен!

Защо съм здрава? Спя като тюлен!

Спя като тюлен. Едно 8-9-10 часа дълбок сън не ми мърдат. Ето това е основната причина да изглеждам добре за годините си.

Това призна топ готвачката Силвена Роу в пряка връзка от Дубай. Както е известно, от години шеф Роу твори здравословни десерти, но и не само сладки изкушения, за най-висшестоящите особи в арабските емирства.

„Т.нар „биохакинг“ може да се прави и без пари. Това са прости правила за живота. На първо място си отговорете на въпроса какво е за вас здравето? За мен лично това е енергията. Много хора се оплакват, че към 2-3 следобяд вече се чувстват уморени, без тонус и енергия. Няма как да имате енергия, ако имате непълноценен сън. Спете! Променете навиците си. На второ място – хранете се с прости храни, необработени, не с полифабрикати. Едни обикновени български картофи, или кисело зеле, или всички останали наши ферментирали туршийки, с които са се хранили прадедите ни“, посъветва шеф Роу.

Тя смята, че неслучайно нашите предци са достигали до 100-годишна възраст.

„Нашите предшественици на Балканите са се хранили само с продукти от градинката. Чиста храна. Забравете за пакетираните изкушения, които наистина вкусни, но затлачват тялото и организма. Приемайте храна с информация. Пресни зеленчуци, плодове. Боб! Бобът е велик. Ей сега ако бях в България щях да се тъпча с боб и кисело зеле! С картофи. Тук в Дубай почти всичко е внос, защото няма сезони“, уточни Роу.

Не на последно място тя посочи физическата активност като правило номер три за добро здраве.

„Някои ми пишат – лесно ти е на тебе там, в Дубай, ние тук в България нямаме пари за фитнес и глезотийки. А и време нямаме от работа и стрес“. На тези хора ще кажа следното – съгласна съм, фитнесът е лукс. Но ходенето пеша е безплатно. Движете се. Например в обедната почивка – правете разходки. Не се застоявайте“, съветва любимката от журито на кулинарното шоу „Мастършеф“.

ПО-МАЛКО МЕСО

По-малко месо. Това е другият съвет на Силвена Роу.

„Когато съм си в България не докосвам месо. Нито гъши дроб. Нито пържоли. Предпочитам да ги заменям с друг тип протеини – например с яйца. Мъжът ми в Англия онзи ден ми вика, че и в Лондон цената на яйцата е скочила до небето. Поскъпването им явно е навсякъде. Но 2 яйца на седмица са по джоба на всеки“, казва специалистката по хранене и диететика.

ИЗСЛЕДВАНИЯ

Преди да започнете да се детоксикирате и предприемете здравословен начин на живот е добре да изследвате нива на пикочна киселина, триглицериди и лош холестерол. Също така редовно мерене на кръвното – това ще ви даде ясна представа къде се намирате като здравословно състояние, посочва шеф Роу.