Тео Ушев грабна голямата награда „Златна палма“

Тео Ушев грабна голямата награда „Златна палма“

Теодор Ушев отново доказа, че е творец от световна величина. Неговият филм „Phi 1.618“ бе удостоен с голямата награда на фестивала в Бевърли Хилс – „Златна палма“.

Преди около час режисьорът лично обяви новината на профила си във Фейсбук и публикува снимка, на която държи заветната статуетка.

„OMG!!!!OMG! (Боже Господи, бел. ред.).
Голямата награда „Златна палма“ на филмовия фестивал в Бевърли Хилс през 2023 г. се присъжда на „Phi1.618″. Плача!“, написа режисьорът в профила си по повод наградата в САЩ.

ТВМЕДИА припомня, че само преди 5 години късометражният филм „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев по разказа на Георги Господинов бе номиниран за ОСКАР.

Сляпата Вайша“ (на английски: Blind Vaysha; на френски: Vaysha, l’aveugle) е късометражен анимационен филм на аниматора Теодор Ушев по едноименния разказ на Георги Господинов от сборника му „И други истории“ („Жанет 45“). Историята разказва за едно момиче, което с лявото си око вижда миналото, а с дясното – бъдещето, и така се оказва неспособна да живее в настоящето.

Филмът е продуциран от Марк Бертран за Националния филмов борд на Канада с участието на ARTE France. Френската и английската версия на филма са озвучени от канадската актриса Каролин Давернас. Българската версия е озвучена от Теодора Духовникова. Музиката към филма е на Никола Груев-Котарашки, което за него и Ушев е четвърто подред съвместно сътрудничество.

Премиерата на филма е на 20 февруари 2016 г. по време на филмовия фестивал Берлинале. В България е прожектиран за първи път на 13 март 2016 г. по време на София Филм Фест в Дом на киното.[1]

През 2017 година осемминутният филм е номиниран за награда „Оскар“ в категорията за късометражен анимационен филм заедно с още 4 номинации, но не получава наградата. Оскарът за 2017 е присъден на филма „Свирчо“.