Стъклената къща в Бистрица се продава (СНИМКИ)

Стъклената къща в Бистрица се продава (СНИМКИ)

Къщата на мултимилионера Ваньо Алексив в Бистрица се продава, чрез американска платформа.

 

Луксозният имот е с двор 14.5 декара, басейн и разгъната площ от 2000 кв/м.

Стъклената къща е оценена на 10.5 милиона евро или 21 милиона лева, което я прави най-скъпата изградена и продаваща се къща в България.

Това реално е най-скъпият недвижим имот (къща) в България, който се предлага на пазара.

За продажбата разбрахме от американския сайт за луксозни недвижими имоти Mansion Global като брокерът, който продава иметова уверява, че имението не отстъпва на тези от Бевърли Хилс.

Разположен на три етажа и на 2000 кв/м.

Затвореният имот е олицетворение на лукса, на който може да завиди всеки един новоизлюпен крипто милионер.

Брокерската къща казва, че „Това модерно имение със стъклено покритие, изглежда сякаш е прясно извадено от Бевърли Хилс, но всъщност е на около 6600 мили оттам – в София, столицата на България“.

Осемцифрената сума не е изненадваща, като се има предвид, че ръстът на цените на имотите в България превъзхожда европейските си съседи, коментират от Mansion Global.
И посочват, че през третото тримесечие на 2022 г.
България е отчела 14.6% ръст на цените, надминавайки жилищните пазари в Испания, Франция и Италия.

По данни на консултантските компании ръстът на цените на жилищните имоти в България през
2022 г. е над 18%.
За последните 10 години недвижимите имоти са поскъпнали с 50%.

Цените на жилищата у нас в масовия и в по-високия клас жилища са задържали нивата си към края на първото полугодие, сочат данни на български консултантски компании.

В София търсенето през второто тримесечие е било ориентирано към по-големи апартаменти с цел за живеене.


Купувачите търсят предимно двустайни и тристайни апартаменти, по възможност завършени и обзаведени, сочат наблюденията на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

По нейни данни цените се задържат на високи нива, като средните за двустаен апартамент са между 1600 и 1800 евро на кв. м, а за тристаен – между 1500 и 1700 евро на квадрат.

Стойностите варират в широк диапазон в зависимост от района, в който се намира имотът, и състоянието му. В центъра и широкия център цените започват от 1800 евро на кв. м, а средната цена в идеалния център е около 2500 евро на кв. м в зависимост от местонахождението на имота и характеристиките му.