Почина Тото Кутуньо

Почина Тото Кутуньо

На 80 години почина Тото Кутуньо. Това е станало около 16 ч. днес в болница „Сан Рафаеле” в Милано, където е бил настанен, съобщава Rai News.

Новината обяви мениджърът му Данило Манкузо, който обяснява, че „след дълго боледуване певецът се е влошил”.

През 1983 г.  Кутуньо се появи на сцената на фестивала „Сан Ремо“, запя „Lasciatemi cantare con la chitarra in mano…“ и популярността му завладя света. Тогава журито на фестивала класира песента едва на пето място, но го превърна в един от най-обичаните италиански изпълнители. 

Салваторе, както е рожденото му име, започва да се занимава с музика от малък. Баща му, който е морски офицер, свири на тромпет, а синът му акомпанира на барабани. По-късно Тото, както го наричали в семейството, свири и на акордеон, на пиано и на саксофон. Няма музикално образование, учил е счетоводство, но никога не е работил в тази сфера, отбелязва БТА.

Още от началото на 60-те години свири в различни групи и участва в турнета в чужбина. Започва и сам да композира музика. През 70-те години започва да работи съвместно с поета и текстописец Вито Палавичини. Продуцентът на Жо Дасен Жак Пле използва песента им „Africa“ за „L’ete indien“, която става изключително популярна в изпълнение на Дасен и Франк Синатра я пее в САЩ. Още няколко песни на Жо Дасен са по музика на Кутуньо. Той композира за Мирей Матийо, Далида, Клод Франсоа, Адриано Челентано.