С над 25% е скочил бензинът за 3 месеца

С над 25% е скочил бензинът за 3 месеца

С над 25% е поскъпнал масовият бензин от началото на годината. Данните са на председателя на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. 

Делчев разясни, че суровият петрол зависи от войната в Украйна и от санкциите, които Евросъюза може да наложи върху Русия. В момента санкции няма и руският суров петрол се продава. Между 100-110 долара за барел се търгува петролът. Руският суров петрол е по-евтин, но към момента той не е забранен никъде освен в САЩ и Великобритания.
Няма санкции, които да водят падане на цената му драстично.

Делчев смята, че при една по-дълга проточила се война и санкции срещу Русия няма да се питаме откъде ще внасяме суров петрол и горива, а за колко време ще има горива. В момента хората зареждат по-малко гориво – за по 20, 30 и 40 лева, докато преди поскъпването на петрола резервоарите на автомобилите се пълнили с гориво, изтъкна експертът пред БНТ.

Той посочи, че отстъпките за търговците на дребно е много нисък и при по-големите вериги може да се поддържа добри търговски дейности. При малките бензиностанции е трудно да се поддържа нормална търговска дейност. Една от мерките за горивото е да се намали ДДС-то, но други страни са предприели други мерки – държавата да субсидира потребителите на горивата, категоричен е Делчев.

Снимка: БУЛФОТО