Родилката от Силистра е в тежко състояние (ВИДЕО)

Родилката от Силистра е в тежко състояние (ВИДЕО)

38-годишната родилка на близначета, която бе транспортирана със самолет „Спартан“ от Силистра до София по спешност, е в тежко състояние. 

Това съобщиха пред медиите шефът на Майчин дом проф. Иван Костов и д-р Георги Пенев, шеф на отделението по Анестезиология.

„Родилката получава кръвоизлив по време на секцио. Все още не сме убедени за причината, довела до това усложение. Тя вече е в съзнание, но е в изключително тежко състояние. А в София пристигна в шоково състояние, застрашаващо живота. Днес е Йордановден, дано има късмет жената“, поясни проф. Костов.

„Ще бдим над нея 24 часа в денонощието. Правим всичко по силите си. Искам да кажа нещо много важно – целият ни отбор лекари сме впечатлени от бързата реакция и от транспортирането на жената от Силистра до София. Транспорт по въздух и бързи реакции са характерни за страни с добро здравеопазване. Вертолетите са стандарт в решаването на такива случаи навреме“, заяви на свой ред д-р Пенев, който е работил години наред във Франция.

Относно кръвната група на Господинка Христова Господинова – Нулева отрицателна, проф. Костов благодари и за човешката реакция на обществото.

„Банките с кръв се набавиха. Това е наистина рядка кръвна група. Но все пак бих казал, че е добре да имаме от нея в запас. Дарявайте и помагайте за спасяването на човешки животи“, завърши Костов.