Проф. Байкова: Яжте агне само със салата

Проф. Байкова: Яжте агне само със салата
Проф. Донка Байкова

Това важи за всички останали празници, в които на трапезата имаме месо – и за Коледа, и за Великден, и за Гергьовден, който е толкова обичан от всички българи.

Обезателно да изключим хляба, когато приемаме агнешко, ярешко или свинско. Тези меса са доста мазни и се усвояват бързо, само ако в допълнение има прием на обилно количество салати, категорична бе пред ТВМЕДИА проф. Донка Байкова, специалист по обществено здраве, хранене и диететика.

Но не салати като „Руска“ или „Снежанка“, а салати приготвени изключително от зеленчуци и зеленолистни – зелена салата с лук, репи, краставици, домати, моркови, целина, цвекло, всякакви видове зелени марули, брюкселско зеле, Айсберг, кълнове, магданоз, копър, лапад, киселец и др., уточнява специалистката.

Нейните съвети да се чувстваме добре на маса са прости и лесни за изпълнение – сутрин може да си позволим малко баница, козунак или топъл хляб. Обядът да е месо със салата, а вечерята – само салата. (Това малко прилича на библейската притча – закуската изяж сам, обядът подели с ближния, а вечерята подари на врага си).
Алохолът да е умерен, защото прекаляването с мазно месо и алкохол са бомба със закъснител за организма, смята лекарката. Освен тежко преяждане, дискомфорт, болко в стомаха, сърцебиене и гадене, може да си докараме куп други сериозни проблеми.

„Звучи смешно, но доста хора по празниците завършват с коктейл от лекарствени инжекции в болница“, казва проф. Байкова.