Прецедент в историята: Български съд вписва две майки като родители на бебе

Прецедент в историята: Български съд вписва две майки като родители на бебе
Кадрите са от София Прайд. Снимки: БУЛФОТО

Български съд разпореди ръководството на Столична община да издаде акт за раждане на бебе без гражданство, родено еднополова двойка от България и Гибралтар, предаде АФП.

„Столичната община трябва да издаде български акт за раждане, който да отразява името на притежателя, датата и мястото на раждане, пола и произхода на двамата родители на бебето Сара“, съобщава организацията за правата на ЛГБТИ (лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър и интерсексуални) „Действие“, цитирайки Решение на Софийския административен съд.

„България не може да откаже да признае произхода на бебето Сара от родителите ѝ на основание, че националното законодателство не предвижда институцията на еднополовите бракове“, пише още в решението.

Адвокатът на майките Деница Любенова оцени решението като знаково за ЛГБТИ-общността:

„Днес ЛГБТИ хората в България могат да ликуват. След години на неуморна работа извоювахме крачка в борбата за равнопоставеност, след години на упорство доказахме, че сме прави и че Правото на ЕС третира гражданите равно. България трябва да спре да си заравя главата в пясъка и да спре да поддържа законодателно, че ЛГБТИ хората не съществуват. Напротив, България е част от ЕС и част от демократичното семейство и като част от тази общност има задължения, които трябва да спазва“.

Майките на бебето казаха, че са „изключително щастливи“ от решението и че бебето им най-накрая ще може да напусне Испания:

“Страшно сме развълнувани от решението и сме изключително щастливи, че след толкова много чакане в крайна сметка имаме положително решение на ситуацията за нашето семейство. Беше ни изключително трудно да бъдем откъснати от семействата си през тези години и най-сетне сме щастливи, че ще можем отново да се срещнем с тях. Независимо от факта, че толкова много хора ни убеждаваха, че подобно развитие на делото не е възможно в България, ние търпеливо го очаквахме и ето я и щастливата развръзка за нас”.

Момиченцето на име Сара е родено през 2019 г. в Испания, където ѝ е издаден акт за раждане, в който двете ѝ майки са посочени като родители. Бебето обаче не може да получи испанско гражданство, тъй като нито една от жените не е испанка.

То не може да получи и британско гражданство заради майката от Гибралтар, тъй като не е родено във Великобритания или Гибралтар.

Българското гражданство остава единствената опция, която позволява на бебето да пътува. Но тъй като България не признава еднополовите бракове, сключени в чужбина, властите отказваха да издадат акт за раждане с българско гражданство. Мотивът на столичната администрация е, че за българска лична карта или паспорт бебето се нуждае от български акт за раждане, в който не може да има двама души от един и същи пол и трябва да е посочена само биологичната ѝ майка.

Двете жени обаче не разкриват коя от тях е родила момиченцето, което не може да напусне Испания без паспорт. В резултат Столична община отказва издаване на български акт за раждане.

Отказът е обжалван пред Административен съд София – град, който от своя страна, изпраща запитване до Съда на Европейския съюз относно тълкуване на европейското законодателство във връзка с правото на свободно движение и с правото на личен и семеен живот на момиченцето и нейните майки. На 14 декември 2021 г. Европейският съд констатира, че българските власти са задължени да издадат лична карта за самоличност или паспорт на Сара, удостоверяващ нейното гражданство и посочващ нейното фамилно име съгласно акта за раждане, съставен от испанските власти.

На 16 май Административен съд София – град излезе с решение, с което потвърждава българското гражданство на Сара и задължава администрацията да издаде акт за раждане, в които да бъдат вписани и двете майки като родители.