Поисках амнистия за Иванчева. Не тя, а Борисов трябва да потегли в затвора

Поисках амнистия за Иванчева. Не тя, а Борисов трябва да потегли в затвора

Изпратих писмо до президента Румен Радев и вице-президента г-жа Илияна Йотова с настояване, а не молба, за помилване на Десислава Иванчева. В един по-нормален свят не тя, а Бойко Борисов трябваше вчера да потегли към затвора. Вместо това – тя тръгна към Сливенския затвор, а той ви беше на гости тук, в студиото. Това не е молба за амнистия, това е настояване за амнистия. И призовавам всички политици, които веят байряка на правосъдието да поискат същото от Радев и Йотова.

Това заяви адв. Николай Хаджигенов пред Златимир Йочев по bTV преди броени минути. Той бе един от дългогодишните ѝ адвокати в съдебния процес. Припомняме, че бившата кметица на столичния район „Младост“ бе заловена със 75 000 евро в центъра на София. Според прокуратурата това са пари от поискан от нея подкуп. Тя и още две лица от общината изнудвали строителен предприемач, за да му пуснат документите за строеж.

„В писмото не съм описал подробностите, че тя има син на една година. Мисля, че цялата държава е запозната с казуса Иванчева и всички са наясно, че тя беше „сготвена“. Помилвания се правят в изключително редки случаи. Например тежко и нелечимо заболяване или заболяване на член от семейството. В случая това е битка за правосъдие – нашето правосъдие е болно. Сега да видим дали на г-жа Йотова ѝ стиска да разреши амнистия. Правомощията са в нейни ръце, защото тези задължения Радев в делегирал на нея“, посочи още адв. Хаджигенов.

По думите му най-малко помилвания е имало по времето на президента Росен Плевнелиев.

„Той не е подписал почти никакви амнистии“, посочи Хаджигенов и уточни, че на Иванчева ще бъде приспаднато времето, прекарано в ареста, както и домашния арест.

„След като изтърпи поне половината си присъда – може да се борим за предсрочно освобождаване. В момента обаче тепърва ще се пресмята с категоричност колко точно е излежала досега“, завърши той.