Лични лекари искат 8 лв. потребителска такса

Лични лекари искат 8 лв. потребителска такса

Обсъжда се потребителската такса за посещението при личните лекари да е между 5 и 8 лева. Това заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Тя изрази възмущение от факта, как след като всяка година в есенно-зимния сезон се говори за това, че грипът идва – никога не сме подготвени.

„В момента има смисъл да се постави антигрипна ваксина, но няма налични дози. За хората, които се страхуват от убождане и игли – има назална ваксина срещу грип. Тя е подходяща и за деца, и за възрастни,  и има голяма ефективност”, подчерта тя.

По думите на доктор Николова ваксинационната програма срещу грип трябва да се разшири.

„Тя трябва да обхване задължително децата. Защото държавата е тази, която трябва да се замисли, че е много по-добре да профилактира, а не да лекува. Защото при всички случаи на държавата ще ѝ излезе много по-евтино. Ще се спести и болката, страданието, усложненията и болестта. Не е ли по-добре да профилактираш децата, а не да затваряш училища и детски градини?”,  попита тя.

Общопрактикуващият лекар коментира и темата за искането на по-високата такса при личните лекари.

„Децата д 18 години, студентите, хората с хронични заболявания, които имат ТЕЛК – са освободени от такса. А това не е никак малка група. Сега кабинетите са пълни с деца. Държавата, която е социалната държава, на която всички плащаме данъци, когато извършва социални функции, трябва да ги извършва за своя сметка, а не за сметка на лекарите в България”, категорична е доктор Николова.

По думите ѝ се обсъжда вдигане на таксата между 5 и 8 лева за посещение.

„Искаме или твърда цена или връщането на 1 процент от минималната работна заплата. Което е около 8 лева”, посочи тя.