Куриоз: Собствениците на Алепу, чрез АКБ прокарват 3, 4 и 5 звездни палатки

Куриоз: Собствениците на Алепу, чрез АКБ прокарват 3, 4 и 5 звездни палатки

Асоциацията на къмпингите в България започва работа по изработка на своя система за категоризация на местата за настаняване с палатки, кемпери и каравани. Тя ще бъде на степени от една до пет звезди, каквато е практиката в Европа, съобщават от асоциацията.

От там посочват, че нормативната база за категоризацията на къмпинги у нас е неадекватна. От една страна, според нея те могат да бъдат от 1 до 3 звезди. От друга, кемперстоповете или паркингите за кемпери и каравани не подлежат на регулация и оценка, уточнява БТА.

Много къмпинги у нас са категоризирани само с една звезда, но реално предлагат удобства на европейско ниво, посочват от Асоциацията. Има и такива, които не могат да получат категоризация заради административни пречки от всякакъв характер. По този начин, според организацията, официалната държавна категоризация не отразява реалното количество на къмпингите и качеството на туристическата услуга в тях, както и разликите и спецификите между отделните места. Неработещата система на категоризацията създава объркване у европейските туристи, смятат от асоциацията.

Организацията планира да проучи европейските модели и на тази база да разработи собствена система за оценка, която максимално да се приближава до тях, но и да отрази спецификите на местния пазар. Така в бъдеще къмпинг в България, оценен по новата система – например с 4 звезди, в голяма степен ще съответства на такъв във Франция, Гърция, Хърватия и т.н. Самата оценка на къмпингите ще бъде по стандартизирана процедура с независим оценител. Това е шанс и кемперстоповете да получат възможност за оценка на условията и услугите, които предлагат.

Camping.bg е партньор на инициативата. Когато новата система за категоризация влезе в сила за членовете на асоциацията, тя ще бъде внедрена и в най-големия портал за къмпинг туризъм в България.