Оставиха в ареста 18-годишната Иви, убила баба си Виолета Донева

Оставиха в ареста 18-годишната Иви, убила баба си Виолета Донева

Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста 18-годишната Ивет Стайкова, обвинена за убийството на баба си – актрисата Виолета Донева. Инцидентът стана в края на октомври в дома на 81-годишната жена.

Припомняме, че след като два дни с възрастната дама не успели да се свържат близки, подали сигнал на 112, че тя не отговаря на мобилния си телефон. Униформените посетили адреса и се натъкнали на ужасна гледка – пенсионерката лежала в локва кръв в собственото си жилище. Още в началото криминалистите се насочиха към внучката на убитата, но без да дават информация по разследването пред медиите.

Ченгетата знаели, че Иви, както я наричат в квартала, има проблеми с дрогата от едва 13-годишна.

В резултат от предозиране тя отключва шизофрения. Тежката диагноза не се лекува, може единствено с редовен прием на лекарства и под наблюдение на психиатри, да влезе в ремисия.

Иви вече е лежала няколко пъти в психиатрични клиники. Тя не ходи на училище. Не е ясно къде са родителите ѝ в целия казус, засега се знае само, че основно именно убитата баба Виолета я е отглеждала.

Междувременно прокуратурата твърди, че по делото има достатъчно доказателства, в т.ч. и ДНК експертиза, които потвърждават обвинителната теза, че внучката е убила баба си. Това се е случило с хладно оръжие – нож.

Най-вероятно убийството е станало, след като Иви е поискала пари на баба си, а жената е отказала да ѝ даде.

Познати на Ивет Стайкова разказаха, че тя има няколко неуспешни опита за самоубийство, както и нападение над момче, което наръгала в гърба. Въпросният Виктор бил откаран в болница, тъй като имал дълбоки прорезни рани. Неофициално се твърди, че тя му е посегнала, защото той също ѝ е отказал пари.

Проверка на ТВМЕДИА показа и още една тъжна констатация. Момичето е публикувало банковите си сметки в социалните мрежи. Там апелира хора да ѝ изпращат пари, „за да си купува нови дрехи“. Коментиращите отдолу обаче я контрират, че вече знаят „номерата“ ѝ.

„За дрога ти трябват, по-добре си признай, Иви“, пишат други младежи в социалките под нейните видеа.

Пред градския съд адвокатите на Стайкова заявиха, че дванадесетокласничката злоупотребява с наркотици от дете – има и няколко престоя в клиники. Направила е и опит за самоубийство, като се е хвърлила на линиите на метространция „Европейски съюз“.

Най-вероятно защитниците на момичето ще пледират за невменяемост по време на убийството, тъй като тя е диагностицирана  с тежко психическо заболяване.

„Искам да живея и да уча. Животът е пред мен. Ще живея при бившия ми приятел или при майка ми“, каза Стайкова пред съда.

Според апелативните съдии най-подходящо е младата жена да остане в ареста. Решението е окончателно.

Виолета Донева на младини – идол през 70-те години