Иван Гешев не може да освободи Бисер Михайлов

Иван Гешев не може да освободи Бисер Михайлов

Пернишкият прокурор Бисер Михайлов, чийто 18-годишен син – Васил месеци наред травмира гражданите на миньорския град, очевидно няма намерение да се съобрази с препоръката на главния прокурор Иван Гешев, който го призова да подаде оставка.

И към този момент, все още няма депозирана молба във Висшия съдебен съвет (ВСС) за напускането му, а както изглежда такава и няма да бъде подадена.

Съгласно Закона за съдебната власт, кадровият орган е единствената институция, която може да го освободи, като образува дисциплинарно производство срещу него.
Това обаче, предполага един доста дълъг период от време, в който прокурор Михайлов може да остане на поста си, тъй като процедурата отнема време по извършване на проверки за допуснати нарушения.

По-късно, въз основа на резултатите от процедурата, освобождаването му следва да бъде гласувано.

После следва възможността за обжалване на решението на две инстанции.

Всичко това отново изтъква на преден план необходимостта от бързи промени в закона за съдебната власт, с които да бъде гарантирано, че хора, които не могат да се справят с възпитанието на собствените си деца не биха могли да раздават справедливост в обществото ни и да защитават интересите на гражданите, пострадали именно от поведението на такива цинични лица.

В момента, оставката на прокурор Михайлов е въпрос на морал, който обаче очевидно отсъства, коментират в юридическите среди. Оставането му на заеманата длъжност показва, че той определено не си дава сметка за значимостта на противообществените прояви на сина му или омаловажава резултатите от действията му върху околните.
Прокурор Михайлов се яви на разпит в СДВР в четвъртък, но очаквано отказа всякакви коментари. Дали се разграничава от поведението на сина си и дали го оправдава, би станало ясно единствено от реакцията му повод исканата оставка.

Засега е видно едно – оставка няма. Следователно, той счита че може да изпълнява служебните си задължения и да защитава гражданите на Перник от неправомерните действия на такива хулигани като собствения му син.

В петък прокуратурата отново поиска 18-годишният Васил, който нито учи, нито работи, да бъде върнат в ареста. В сряда вечерта Софийският районен съд потвърди домашния му арест. Решението не е окончателно, предстои делото да се гледа и от Софийския градски съд (СГС).