Вижте как ще изглежда паметникът на Гунди

Вижте как ще изглежда паметникът на Гунди

Изработката на паметник с реални размери на най-великия български футболист тече с пълна сила. Почитатели на Георги Аспарухов – Гунди се надяват необходимата сума за издигане на паметника да бъде събрана скоро и той да „оживее“ в кв. „Редута“, недалеч от родната си къща.

Идеята е фигурата да бъде поставена на 4 май догодина, когато ще отбележим 80 години от рождението му.

Засега събраната сума от фенове и левскарски организации е над 30 000 лв. За да се довърши обаче са нужни поне още 50 000.

„Смятам, че Гунди не заслужава бюст, а паметник в реален размер“, заяви кметът на район „Слатина“ Георги Илиев.

 

Вижте какво написа кметът на район „Слатина“ Георги Илиев:

Много исках да отдам заслуженото на хората и организациите, стартирали тази инициатива, а това са фенклубът на Левски в Редута, организацията „Левски фемили“, които до момента са успели да съберат повече от 30 000 лв.
Дарителската сметка, по която пристигат тези дарения, е на „Национален клуб на привържениците на Левски“, които по закон могат да ги използват единствено с тази цел.
Цялата ни идея е за юбилея на Гунди на 4 май 2023 г. паметникът да е готов, да е получил всички необходими разрешителни и да е поставен на почетно място в парк „Гео Милев“, недалеч от родната му къща. Избрахме това място заедно с оранизаторите, които първоначално искаха паметникът да е бюст и да бъде поставен пред къщата му, но постепенно се съгласихме, че такава фигура заслужава паметник в цял ръст и повече пространство, което да събира хилядите му фенове.
Вярвам, че работата ми е да подкрепям подобни инициативи, още повече, когато тръгват от квартал в района, който управлявам. Смятам, че този паметник ще има огромна стойност за паметта на бъдещите поколения, тъй като Гунди не само е бил феноменален атлет, но и изключително интелигентен човек. Не трябва да делим културата на физическа и духовна. Това са две неща, които са едно цяло, и по цял свят спортистите са тези, които извисяват духовната култура на нациите си. За съжаление, виждам, че в нашето общество хората подценяват едното за сметка на другото и в двете посоки, а това са двете страни на един и същ медал.
Очаква се приблизителната себестойност на изработката, поставянето, облагородяването на пространството около паметника да е около 80 хиляди лева. Вярвам, че Гунди като фигура има милиони фенове. Затова се радвам, че досега събраните средства не са дадени от един човек, а от стотици, даже хиляди хора, които са давали по малко и са събрали тази сума до момента.
Сметка за дарения:
Национален клуб на привържениците на Левски
BG84IABG80981002323900
Интернешъл Асет Банк АД
Основание: Дарение за паметника на Гунди