Готвят протест в защита на Десислава Иванчева

Готвят протест в защита на Десислава Иванчева

Граждански протест тази вечер от 18:30 ще се проведе пред Съдебната палата в защита на Десислава Иванчева. Бившата кметица на район „Младост“ бе арестувана зрелищно в центъра на София през 2018 г. за подкуп, който според прокуратурата, е поискала от строителен предприемач. 

Първоначалната ѝ присъда беше 20 години затвор.

По-късно беше намалена на 8 години зад решетките. Наложената ѝ мярка „домашен арест“, бе променена на парична гаранция от 10 хил. лева, докато излезе окончателното решение на магистратите от ВКС. От окончателната присъда на тримата ще бъде приспаднато времето в ареста и времето под домашен арест – около три години.

Пред медиите тогава Иванчева заяви, че е със смесени чувства относно решението, защото няма възможност да плати 10 хиляди лева.

Иванчева и нейната тогавашна заместничка Биляна Петрова, както и Петко Дюлгеров, окончателно са осъдени за корупция – искане и получаване на подкуп в размер на 75 000 евро. Върховния касационен съд ги осъжда ефективно на 6 години, 5 години и 4 години. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Днес тя бе отведена от униформени към Сливенския затвор, където трябва да излежава присъдата си. Задържането ѝ бе заснемано директно в социалните мрежи, както и от някои медии. Всичко това се случи пред очите на детето ѝ, което само след по-малко от седмица ще навърши една година. Бебето най-вероятно ще остане при баба си.

„Приятели, осъдена на съм на 7 години. След 30 мин. заминавам за затвора в Сливен“, написа тя рано сутринта във Фейсбук.

„Днес, 10 ноември 2022 г. от 18:30 часа пред Съдебната палата ще се проведе граждански протест в подкрепа на Деси Иванчева и Биляна Петрова, които са арестувани и отведени без предупреждение и излязла присъда! Елате на протеста в тяхна подкрепа, за да си припомним фактите и обстоятелствата по тяхното НАБЕЖДАВАНЕ!“, пишат организаторите на протеста.

Междувременно в социалните мрежиу хиляди изразиха солидарност и подкрепа с тримата осъдени, които получиха ефективни присъди за подкуп.
„Не е нормална тази държава, щом за убийства се лежи по-малко“, казват масово във фейсбук близки и познати на Десислава Иванчева.
Други нейни приятели припомнят, че докато беше в ареста тя се лекуваше от рак. Иванчева имаше тумор на хипофизата, който според нейните адвокати е очаквано проявление след целия стрес по задържането ѝ и набеждаването ѝ в корупция.