Еколози бранят мечката от Чепеларе, не искат да бъде застреляна

Еколози бранят мечката от Чепеларе, не искат да бъде застреляна

От българската секция на WWF следят ситуацията в Чепеларе, по чиито улици беше забелязана мечка (Световен фонд за природата / World Wide Fund for Nature, бел. ред.). Както вече ТВМЕДИА ви съобщи една мечка (а може и повече) прави набези и влиза в дворовете на чепеларци. Животното е в размножителен период и неистово търси храна. Досега е нападнала няколко кошери с мед.

Вчера е бил поставен и пастир на мястото, където животното е бутнало четири кошера, отбелязват от организацията, чиито експерт от „Спасителен мечешки отряд“ Владимир Тодоров е ангажиран с казуса.

„Продължаваме да следим какво се случва, да говорим с местните и да съдействаме с информация и насоки за превенция на бъдещи конфликти. Нашата позиция е против непременното издаване на разрешително за отстрел на мечката преди да бъдат положени усилия за прогонването ѝ“, подчертаха от WWF.

На сайта на организацията са публикувани и съвети какво да правят хората при нежелана среща с мечка.

Не правете опити за доближаване и/или снимане на животното, ако го забележите, съветват от природозащитната организация. На страницата си във Фейсбук специалистите отбелязват и други условия за избягване на контакт с животното.

Един от съветите е да не се изхвърля храна на нерегламентирани места.