БНБ: Месец ще се плаща в лева и в евро

БНБ: Месец ще се плаща в лева и в евро

До края на годината търговските банки ще са технически готови за приемането на еврото, каза управителят на БНБ Димитър Радев по време на изслушването му парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, пише OFFNews.

Радев обаче добави, че институциите имат проблем с подготовката и като пример посочи „Български пощи“. Той разясни, че е изготвена стратегия за подготовката за приемането на общоевропейската валута.

Гуверньорът на БНБ изтъкна, че органът се подготвя за приемането на валутата усилено, включително с осигуряването на касови центрове и нови бронирани автомобили. По думите му банката до момента се е подготвяла за приемането на еврото от първи януари догодина, като ако срокът се отложи за 1 януари 2025 г., БНБ ще е напълно готова. Той добави, че се планира само месец след приемането на еврото да може да се плаща с двете валути, но рестото ще бъде в евро. По този начин левовете ще бъдат извадени от оборот. Цените в магазините пък ще се обявяват в двете валути 6 месеца преди и една година след приемането на еврото. 

От групата на „Възраждане“ вместо въпрос направиха коментар. Стоян Таслаков заяви, че БНБ бърза да се подготвя за приемането на еврото, преди да е проведен инициираният от тях референдум. Радев заяви, че БНБ и целият банков сектор са част от Европейската банкова система и в този смисъл, изключвайки паричната политика, са част от еврозоната. Той добави още, че спирането на подготовката за приемането на валутата означава стъпка назад и носи със себе си много рискове – например излизането от валутния механизъм.

Димитър Радев каза още, че от октомври 2021 г. има разработена информационна стратегия за разясняване на ползите от еврото. Той обаче добави, че целият масив от данни се намира в Министерството на финансите и на практика може да стартира още днес. Гуверньорът добави, че има и проекти на договори с медии.

Вчера след срещата му с парламентарната група на ПП-ДБ Димитър Радев обяви, че ще работи за приемането на България в Еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 г. Радев е номинацията на ГЕРБ-СДС за втори мандат начело на БНБ, а вчера стана ясно, че кандидатурата му получава и подкрепата на ПП-ДБ.