Асен Василев: Нито безнзинът, нито храните ще поевтинеят

Асен Василев: Нито безнзинът, нито храните ще поевтинеят

„Българинът трябва да е готов, че в следващите няколко години поевтиняване няма да има нито при горивата, нито в цените на основните храни“.

Това заяви преди броени минути вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който е на среща на Тристранния съвет за сътрудничество.

ТВМЕДИА припомня, че Тристранката се състои от министри, представители на синдикатите у нас, както и представители на бизнеса.

Съветът има функциите да обсъжда и предлага решения по проблеми и проекти в сферата на здравеопазването, трудовите права и заетостта, доходите, жизненото равнище, бюджета, стандарта на живот у нас и др.

„Антикризисните мерки не нарушават финансовата дисциплина“, отсече Василев и припомни, че държавата е помогнала на бизнеса с облекчения за сметките за ток.

На свой ред бизнесът настоява ДДС ставките за хляба и виното да се намалят. Василев обаче отговори, че ако има такова нещо, то би било само за хляба, но не и за алкохола.

„Цената на храните няма как да спаднат, докато не се отворят пристанищата и Украйна започне да изнася зърно“, смята той.