Пада акцизът на някои горива

Пада акцизът на някои горива

На експертен съвет по икономика и финанси управляващите са обсъдили антиинфлационен пакет и взето решение да се премахне акцизът на пропан-бутана и метана и да се намали ДДС на някои горива от 20% на 9%.

„Предстои да бъде прието вдигане на прага за регистрация по ДДС, но от 1 януари 2023 година. Акцизът върху някои от горивата ще се премахне – за пропан бутан, метан за колите. Ще се намали ДДС от 20% на 9% на някои от горивата. На коалиционен съвет ще се разгледа идеята за пенсиите – от 1 юли да се продължи изплащането на 60-те лева към пенсиите или да се повишат с 10% от 1 юли. Разработва се обаче и по-оптимален вариант – от 1 юли да се вдигнат всички пенсии с 20%. Акцизът върху цигарите ще се вдигне“, каза депутат от „БСП за България“ Петър Кънев пред БНР.

Обсъжда се за първите 50 литра гориво да се намалява цената с 50 стотинки. Разработват се няколко варианта – дали да бъде на всяко зареждане, дали да бъде на лична карта на член на семейството, или само на номера на колата, коментира още Кънев.

Той уточни, че в коалицията не се е възприело предложението за въвеждане на необлагаем минимум и за намаляване на ДДС върху храни от „голямата кошница“, но се обмисля намаляване на ДДС на стоки с фиксирани цени като лекарства и ток.

„Коалицията е сложна, трудна, търси се вариант от допълнителните приходи, които идват от горивата, инфлацията също води до сериозни приходи. Събират се пари във фиска и се търси балансирано решение, за да издържим“, кометира Кънев.

Друга мярка в антикризисния пакет на управляващата коалиция е за всяко дете да има допълнителни 50 лв.

„В момента се дебатира как да бъдат дадени – дали чрез ваучери чрез училищата и детските градини, за да има стимул децата да ги посещават, или да се даде на работещи родители, за да има стимул родителите да работят. Ще се намери оптималното решение в близките седмици“, посочи Петър Кънев.