Злато и над 200 бона кеш задигнали украинци в Бургас

Злато и над 200 бона кеш задигнали украинци в Бургас

Полицията в Бургас залови двама украинци, разбивали и обирали апартаменти в няколко квартала, като има данни, че са действали и на територията на други градове в страната, съобщи на брифинг директорът на ОД МВР Бургас ст.комисар Калоян Калоянов.

При претърсвания на няколко адреса са открити 118 000 долара, 40 000 евро, 20 000 лв.  и друга валута, както и златни бижута. Открит е изключително богат арсенал от инструменти, с които са били разбивани жилищата.

Единият украинец е на 37 г., а другият на 45 г., и двамата криминално проявени и съдени в Украйна за множество престъпления, сред които кражби в големи размери. По-възрастният е със статут на постоянно пребиваващ –  с хуманитарен статут и живее със семейството си на свободен наем в Бургас. Другият е влизал и излизал от страната няколко пъти, като от няколко месеца бил на квартира в Несебър.

Задържаните са се придвижвали с два автомобила с украински регистрации. Единият имал няколко излизания с едната от колите в посока Румъния.

Опитните крадци проявявали много голяма конспиративност при извършване на кражбите – ползвали са ръкавици, автомобилът се оставял в дълбочина и се придвижвали пеша, обясни комисар Калоянова.

Установено е, че част от откраднатите вещи и пари са укривани в дома на украинска гражданка.

Срещу двамата задържани са повдигнати обвинения за тежко умишлено престъпление, извършени след предварителен сговор – кражба в големи размери, каза районният прокурор на Бургас Мария Маркова. По това обвинение законът предвижда до 15 години лишаване от свобода и конфискация на една втора от имуществото

Украинците са задържани с постановление на прокуратурата до 72 часа. Внесено е искане в съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.