Забраниха Дунавско хоро със закон

Забраниха Дунавско хоро със закон

 

Дни преди Нова година се оказва, че всеки, който пуска Дунавското хоро – символ на празниците в края на декември, може да бъде осъден. Мелодията може да се слуша единствено при платени авторски права. Това става ясно от съобщение на Музикаутор – организацията, която стриктно следи за интелектуални кражби, използване на творби без платени автроски права и плагиатстване. 

Наследниците на Дико Илиев, създател на емблематичното хоро, са защитили мелодията с авторски права до 2056 г. Това означава, че всеки, който използва творбата трябва да плаща на роднините му определена сума за използването на интелектуална собственост. Забраната важи дори за обекти като хотели, дискотеки, ресторанти и кафенета, които имат желанието да пуснат Дунавско хоро на своите клиенти. 

От Музикаутор потвърдиха за ТВМЕДИА новината.

„Погрешно се смята, че мелодията на това хоро е от народна песен, всъщност тя е авторска, просто в нея са вплетени фолклорни мотиви“, разясниха пред ТВМЕДИА от Музикаутор.

Близките на покойния Дико Илиев ще следят зорко къде се пуска Дунавско хоро и без проблем могат да водят дела за авторски права и нарушение на закона.

Парадоксалното е, че от години хорото е символ на веселията в Новогодишната нощ. То звучи винаги след речта на президента, Химна на България и песента Многая лета. Може би няма българин, който да не разпознава  мелодията.

„Да забраниш Дунавско хоро със закон е като да забраниш Химна на републиката. Просто някой иска да спечели лесни пари“, коментират веднага изненадани меломани в социалните мрежи.

„Напротив, това не е народна песен с неясен произход и неизвестен автор. Това е музика, написана от конкретен човек. Творбата му принаджели. Все някога в България трябва да се научим да уважаваме интелектуалния труд и да почитаме творците си“, казват на свой ред музиканти, които смятат, че „музикант къща не храни“ именно заради обидно ниските възнаграждания и хонорари, които получават.

„Въпреки дългогодишните ни усилия, множеството законодателни инициативи и синхронизиране на действащата нормативна уредба с тази в Европейския съюз, в България творците продължават да бъдат ощетявани. Техните музикални произведения се използват, без да бъдат предварително уредени правата им по Закона за авторското право и сродните му права. Това се дължи на недостатъчния ресурс на държавата в контрола по спазването на закона, а в голяма степен и на нагласата на обществото и неразбирането за същността на правата и задълженията на ползвателите на авторски труд. Дико Илиев е композирал над 90 произведения, много от които погрешно се считат за „народна музика“, но това е авторска музика, създадена на фолклорна основа. Това е валидно за много от авторските произведения, които МУЗИКАУТОР представлява на българския пазар, и показва нагледно как музиката се възприема като свободен за ползване продукт, без да се отчитат правата на създателите им и действащите закони“, коментира Иван Димитров – изпълнителен директор на сдружението за колективно управление на авторските права в музиката.

Музикаутор напомня, че при липса на валиден музикален лиценз, ползването е незаконно и подлежи на санкции, а контролът е вменен на Министерство на културата.