Българин с присадени сърце и бъбрек стана шампион по плуване! (ВИДЕО И СНИМКИ)

Българин с присадени сърце и бъбрек стана шампион по плуване! (ВИДЕО И СНИМКИ)

Хасково ликува! Георги Пеев грабна титлата по плуване на 100 метра бруст на световното първенство за трансплантирани, което се провежда в Пърт, Австралия.

Жоро се поздрави със златото в категорията при мъжете от 40 до 49-годишна възраст. На шампионата на планетата за трансплантирани участват плувци от 45 държави.

Част от форума е и Огнян Ганчев, който остава пети на 50 метра гръб в категорията между 60 и 69 години. Двамата са единствените ни представители.

Пеев е първият българин, който е трансплантиран с два органа (б.а. сърце и бъбрек) и има 5 медала от европейски първенства за трансплантирани, докато Ганчев най-дълго преживелият българин с присъдено сърце и най-възрастният трансплантиран. В момента е на 63 г.

Те не пропуснаха да благодарят на семействата, на семействата на донорите си, на лекарите си и на всички, които са ги подкрепили финансово и с екипировка.

В сряда Пеев ще плува 50 метра бруст и 50 метра свободен стил, а Ганчев – 100 метра гръб.

Самият Пеев решава да участва за първи път на световното първенство за трансплантирани, като за целта използва лични средства и подкрепа от спонсори.

„Аз не се надявах, че ще плувам финал, камо ли да стана първи. Конкуренцията беше ужасяваща. Англичаните днес бяха със 7 масажиста, а ние в Пърт сме аз, Огнян Ганчев и неговия син Мирослав, за да има един здрав човек с нас все пак. За мен е по-важно България да се събуди и да има промяна“, допълва Пеев.