Заловиха румънец като фараон – с кило злато и € 250 000

Заловиха румънец като фараон – с кило злато и € 250 000

Митническите служители на пункт Малко Търново откриха недекларирани 245 255 евро и 807,14 грама златни изделия при проверка на лек автомобил, пътуващ към Турция. Мъжът е румънец и при първоначален оглед заявил, че няма недекларирана валута и други скъпоценности. Оказало се обаче, че автомобилът му е претъпкан с такива, досущ като гробниците на древноегипетските фараони. 

СНИМКА: БУЛФОТО

На 11 януари 2023 г. , около 19.20 часа, колата марка BMW с чужда регистрация пристигнала на МП Малко Търново на изходящо трасе за леки автомобили и автобуси. В зоната за митнически контрол шофьорът и неговият спътник, румънски граждани, заявили, че нямат нищо за деклариране, съобщават от Митницата. При последвалата митническа проверка инспекторите открили пачки с евро банкноти в личната чанта на пътника в автомобила. В хода на контролните действия са открити още пачки с валута и изделия от жълт метал, облепени около кръста на пътника. Под задната седалка на автомобила също са открити изделия от жълт метал и валута.

Установена е общо недекларирана валута в размер на 245 255 евро с левова равностойност 479 677 лева, както и 807,14 грама изделия от жълт метал – употребявани бижутерски изделия и кюлчета. Според извършената експертиза от вещо лице, всички изделия от жълт метал са изработени от 14 карата злато (проба 585) и са на стойност 51 576 лева.

СНИМКА: БУЛФОТО

Недекларираната валута и златни изделия за общо 531 253 лева са задържани. Пътуващият в автомобила румънски гражданин с инициали D.G. е посочил в писмените си обяснения, че цялото количество валута и злато са негова собственост.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас, което се провежда под надзора на Районна прокуратура – Бургас.