Заловеният в плевенското село Дейвид Бодил: Не съм терорист!

Заловеният в плевенското село Дейвид Бодил: Не съм терорист!

„Не съм терорист! В Англия ще бъда съден сурово, а дори не съм извършил престъпление. Не съм отнел нито един човешки живот. Никога не бих се върнал в родината си – не и жив. Предпочитам да умра в чужда страна“.

Това казва на приятелите и близките си преди броени дни 28-годишният Дейвид Бодил в социалните мрежи, показа проверка на ТВМЕДИА. Младият мъж вчера бе заловен от Отряда за борба с тероризма в плевенското село Любеново – българските разследващи са получили инструкции за него, тъй като издадена червена бюлетина за издирване от Интерпол. От там съобщават, че ако бъде заловен ще бъде съден за подготовка за тероризъм.

Най-вероятно местоположението на Дейвид е засечено заради използването на социални мрежи. В нито един момент мъжът не спира да ползва фейсбук акаунта си. 

Дейвид Бодил бил изключително мил и възпитан, казват хората в с. Любеново

 

Бодил е пристигнал у нас през ноември миналата година. Бяга от Англия, защото властите отркиват в дома му литература как се правят и взривяват бомби. Полицията на Острова смята, че Дейвид е радикалист и националист. Той отрича това – в свой пост пише, че просто е бесен на родината си, защото се държи лицемерно – защитава правата на чужденците, но не и на истинските британци.

Мъжът се настанява в имот, закупен преди години от баба му и дядо му. Става дума за малка къщичка в никополското село Любеново. Оказва се, че наскоро, незнайно по какви причини, почиват майка му и брат му, показва справка на ТВМЕДИА. Майката на Дейвид умира само на 41 години, а брат му – на 20. Преди да избяга от Великобритания Дейвид Бодил прави надгробни плочи за двамата, в които изказва своята вечна почит на паметта им.

Бодил губи майка си Ема (41 г.) и брат си Раян (26 г.)

В случая с Бодил вчера бе намесено и името на българска депутатка – Албена Симеонова от „Демократична България“. Симеонова  потвърди, че познава британеца, но не е предполагала, че той се укрива от Интерпол.

В хода на претърсванията в къщата, където е задържан британският гражданин, полицията отново е открила литература за изготвянето на бомби.

„Интересното е, че в Червената бюлетина същият е описан като особено опасен, въоръжен и агресивен. По линия на международния обмен разполагаме с информация, че в дома му във Великобритания са открити взривни вещества, упътвания и чертежи за изготвянето на взривни устройства. Днес при претърсване и изземване от къщата в с. Любеново, където се е укривал, са намерени и иззети чертежи и схеми как се прави бомба и как се взривяват. Намерено е и скъпо оръжие. Колегите от Окръжна прокуратура Плевен ще задържат британския гражданин за срок до 72 часа с оглед осигуряването му пред Окръжен съд Плевен за започването на процедура по екстрадиция“, каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Заповедта за задържане на Бодил трябва да бъде предоставена от властите в Манчестър в срок до 72 часа, а процедурата за екстрадиция ще се гледа по силата на Договора да търговия и сътрудничество между Великобритания и Европейския съюз, по който България е страна.

Албена Симеонова от Движение „Зелените“ – част от „Демократична България“. Тя помогнала на Дейвид с превода – никой в Любеново не говорил английски. Не можел да си пусне сам ток и вода.

Бодил бил задържан в имот, граничещ с ферма за биоземеделие, собственост на депутатката Албена Симеонова. Пред БНТ тя отрече, но потвърди, че познава британеца. Ето какво каза тя, потърсена за коментар:

– Момчето си има негова къща, на дядо му. Там живее на другия край на селото. Няма нищо общо с мен. Единствено съм помогнала да му преведа, да му включат тока и водата в къщата на дядо му.

Т.е. Вие познавате този Дейвид Бодил по принцип?

– Да, познавам го, след Нова година го водих да си плати тока и водата. Но всеки би помогнал на един чужденец, който пристигне в това. Още повече, че дядо му ми беше много близък.

Дядо му живее в България и той е британец, така ли?

– Дядо му Филип и баба му Джани си купиха къща в нашето село на другия край на селото, на тяхно име, няма нищо общо имота с мен.

А този имот граничи ли по някакъв начин с Вашата ферма за биопроизводство?

– Не, не! То е на другия край на селото. Кметицата ме помоли да му преведа, защото никой не говори английски в селото. Аз съм го виждала за половин час.

Изненадва ли ви това, че го издирват британските власти?

– Много ме изненадва, той изглежда изключително нормален.

 

Според разследващите във Великобритания Дейвид Бодил се е радикализирал в последните години, след като се е свързал с крайнодесни и неофашистки групи в Обединеното кралство.

В края на ноември в профила си в една от социалните мрежи Бодил е обявил, че напуска Великобритания, за да не стане жертва на британското правосъдие и няма намерение да се връща в родината си. Обвинява правителството в Лондон, че ежедневно нарушава правата на своите граждани.

„Just thought I’d let all my friends know I am a fugitive now and will never be returning back to the UK, at least not alive. So I’m sorry that you won’t ever see me again. The police are intent on convicting me on a victimless crime. Which shouldn’t even be a crime in the first place. If I return to the UK I will spend many years in prison. I would rather die in a foreign country than spend my life in prison to satisfy a detective police officers ego and pay bonus. Though I am not really surprised as I have known for some time that the UK does not have any freedom and violates the rights of its citizens daily. While at the same time calling out other countries for the same thing. It is hypocrisy. So yeah anyways the only time you will all see me again is in a body bag. Will miss you all. At least my true friends that is. Good luck in life. And f*** the British government. Burn in hell you c****“, пише Дейвид.

В личния си профил във Фейсбук Дейвид съобщава на своите приятели, че не желае никога повече да се връща в родината си. И че, ако все пак се върне там – най-вероятно ще е под формата на труп или осъден на доживотен затвор (вижте постовете му ТУК)

„Просто реших да уведомя всичките си приятели, че сега съм беглец и никога няма да се върна обратно в Обединеното кралство, поне не жив. Така че съжалявам, че никога повече няма да ме видите. Полицията възнамерява да ме осъди за престъпление, без да има никакви жертви. Което дори не би трябвало да е престъпление на първо място. Ако се върна в Обединеното кралство, ще прекарам много години в затвора. Бих предпочел да умра в чужда страна, отколкото да прекарам живота си в затвора, за да задоволя егото на разследващите. Въпреки всичко – не съм изненадан, тъй като от известно време знам, че Обединеното кралство няма никаква свобода и ежедневно нарушава правата на своите граждани. Докато в същото време призовава други държави за същото. Това е лицемерие. Така че, така или иначе, единственият път, когато всички ще ме видите отново, е в торба за трупове. Ще ми липсвате всички. Особено истинските ми приятели. Желая ви успех в живота. И майната на британското правителство. Да горите в ада“, пише Дейвид.

Бодил често снима природата в плевенското село