В Благоевград: Старец блудства с малолетни

В Благоевград: Старец блудства с малолетни

Български родители продавали децата си, които били с умствена изостаналост на 83-годишен пенсионер, който им давал по 10-20 лева, за да блудства с тях.

Окръжната прокуратура в Благоевград вече е повдигнала обвиниение на възрастния мъж, както и на родителите на децата.

Бащата на децата имал 5 деца. Тяхната майка не полагала никакви грици за тях и те били отглеждани от него, а през определени периоди били настанявани в професионални приемни семейства.

Двете му малолетни дъщери – на 12 години и 9 години, са диагностицирани със специфични разстройства и умерена умствена изостаналост. По отношение на момичетата били извършвани многократни проверки от отдел „Закрила на детето“, при които били констатирани конкретни проблеми.

Към 2020 г. мъжът живеел на семейни начала с жена. Чест гост в дома им бил 83-годишният мъж. По време на едно от посещенията си той поискал от тях да го допускат в стаята на децата за извършване на блудствени действия без съвкупление с малолетните дъщери. За да ги мотивира, им обещал всеки път да дава суми от по 10-20 лева.

След получаване на съгласието им, в периода от декември 2020 г. до май 2021 г. той системно извършвал блудствени действия с двете момичета. При тръгване от дома им оставял пари на обвиняемите. Децата разказвали за действията на възрастния мъж, но двамата възрастни нищо не предприемали, тъй като това се извършвало с тяхно знание и съгласие.

На 5 май 2021 г. в дирекция „Социално подпомагане“ бил депозиран сигнал, касаещ едно от пострадалите момичета. След извършена проверка детето спешно било настанено в професионално приемно семейство. Събрани били данни за извършени блудствени действия и спрямо малолетната й сестра.

В хода на разследването са били извършени съдебно псиахитрично-психологични експертизи на жертвите на престъплението. Вещите лица са заключили, че децата са били обект на повтаряща се многократно сексуална злоупотреба, което се е отразило на поведението им. Налице са симптоми на преживяна от тях психотравма. Пострадалите не са могли да предвидят последиците от извършваните спрямо тях деяния, поради възрастовата незрялост и установения интелектуален дефицит.