Ториното разпитан за изчезването на криптомилионера Александър

Ториното разпитан за изчезването на криптомилионера Александър
Ториното (с камуфлажното яке) и шофьорът му Мартин Марков, който също бе обвинен за съучастие в отвличане на милионерски син, влизат в съда / СНИМКА: БУЛФОТО

Ъндърграунд героят от близкото минало Ивайло Борисов – Иво Ториното, е разпитан официално от прокуратурата за изчезването на криптомилионера Александър Алтънбашев.

*Според криминалисти последният sms, изпратен от телефона на Алтънбашев е именно до Ториното. (ТВМЕДИА припомня, че Ивайло Борисов-Ториното бе основен заподозрян за отвличането на милионерския син Адриан Златков през 2017 г., син на бизнесмена Тони Златков, бел. авт.)

„Проверява се версията, че се е укрил по някаква причина, но основната линия на разследването е отвличане“, посочи Десислава Петрова, говорител на Софийската градска прокуратура.

Пред обвинителите Ториното отрекъл да има общо с безследното изчезване на Алтънбашев, нещо повече – заявил, че с него са… добри приятели. Свързвал ги общият им интерес към копаенето на биткойни и всичко свързано с новите крипто валути.

Адриан Златков бе отвлечен през 2017 г. За да го види жив и здрав баща му плати над милион на похитителите

Приятелката на липсващия Александър също е разпитана. Пред разследващите тя заявила, че гаджето ѝ не е страдал от депресия и няма никаква логика да изчезне, освен ако не е отвлечен.

Криминалисти не изключват и най-зловещата версия – той да е ликвидиран.

*ТВМЕДИА ПРИПОМНЯ, че през 2017 г. откуп за отвлечения милионерски син Адриан Златков бе поискан от похитителите на баща му Тони Златков.

Маститият бизнесмен не се зачуди дори за миг дали да плати 1 милион лева на похитителите, за да види сина си отново жив и здрав.

След като оставил парите на уреченото място, Златков-Старши сподели пред журналисти, че е платил огромна сума пари за свободата на детето си. Тогава обаче отказа да назове кои са замесени в престъплението, както и кой е инициатор на отвличането. Заради следствената тайна отказа да коментира и дали са се държали зле със сина му похитителите.

До ден днешен обвинители твърдят, че основно действащо лице в този казус е именно Иво Ториното, който е имал трима помагачи за похищението.

МИСТЕРИОЗНИЯТ МЪЖ, ОТВОРИЛ АПАРТАМЕНТА

Алтънбашев се видял за последно със сестра си Теодора в понеделник сутринта. Тя го закарала на среща с мистериозен човек пред кино „Арена-Младост“. Той й споделил, че с въпросния човек щели да пътуват в Пловдив, станало ясно в хода на разследването.

Александър обичал да харчи пари за скъпи вили и пътувания по света

Около обяд сестрата забелязала, че млад мъж с цветна каска на моторист отключва вратата на апартамента му в кв. „Борово“.

Теодора живеела в жилището точно срещу неговото и забелязала, че въпросният непознат отключва, а не разбива вратата. Това ѝ се строило странно, тъй като само тя и Алекс имали ключове.

После питала дали брат й го е пратил, а мотористът само казал, че „трябва да бяга“ и изчезнал бързо. Жената се притеснила и започнала да звъни на Алтънбашев. Набирала го и по месинджър, докато й вдигнал.

Криптотърговецът звучал изключително странно според нея, като казал, че трябвало да ходи в Бургас или Варна, след което прекъснала всякаква връзка с него.

Въпреки опитите да се свърже пак с брат си Теодора не успяла и вечерта подала сигнал в полицията. На място ченгетата заварили жилището разхвърляно, сякаш някой е тършувал и търсил нещо.

Междувременно познати на Алтънбашев коментират, че той е ултра богат и имал големи суми по сметки, а паролите за тях държал в сейф в банка.

Скрил ги там след последното си пътуване до Африка, където отишъл на сафари. Появи се дори информация, че само за миналата година е натрупал печалби от 6 млн. евро. С парите от криптовалути си закупил луксозни къщи в Дубай и Халкидики, Гърция, на стойност 4,5 млн. евро…
Обичал моторите, високите скорости, както и да пътува по света. Посетил е почти всички континенти.

КОЙ Е ТОРИНОТО

Златко Баретата изхвърли като мръсно коте Ториното от бизнесите си. Снимка: БУЛФОТО

Иво Ториното дълги години бе дясната ръка на друг подземен бос – Златомир Иванов, по прякор Златко Баретата.
Запознати от криминалните среди коментират, че Ториното въртял охранителната фирма на Баретата.
Между тях обаче настъпил разрив в отношенията и Баретата го изгонил. Твърди се, че има две версии за скарването им. Едната е, че именно Ториното бе обвинен за отвличане на милионерски син.
Златомир Иванов не искал да се обгражда с подобни хора около себе си и да привлича вниманието на МВР и прокуратурата. Затова набързо се отървал от него и го оставил без работа.
Втората теория гласи, че Иво Борисов е злоупотребявал финансово и често е посягал към оборота от охранителната дейност, без да казва на Иванов. Впоследствие той го хванал и изритал от ареала си.