Стари досиета: Неразкрит остава вторият участник в убийството на сестри Белнейски

Стари досиета: Неразкрит остава вторият участник в убийството на сестри Белнейски
Убиецът Лазар Колев. Снимка: БУЛФОТО

 

В нощта на 27 срещу 28 януари преди 16 години две млади български момичета намериха смъртта си. Това се случи след като за първи път в краткия си и невинен живот бяха отишли на дискотека.

Цяла България тогава бе настръхнала заради бруталното убийство на Хриси и Роси Белнейски. Първата на 16 години, кака ѝ – на 18. В съдбовната нощ двете момичета се прибират към дома си в Пазарджик.

Среща ги Лазар Колев. Заговорил ги и решил да се възползва сексуално от тях. Не е ясно как е успял да подмами момичетата. По-малката сестра Христина е останала с неустановен до този момент съучастник на Лазар. Самият той бил с Росица. Изнасилил я, след което я пребил почти до смърт.

Момичето направило опит да се откопчи. Тогава Лазар я довършил с бухалка. От съучастника на Лазар се пази ДНК, открито по тялото на Хриси.

Той все още не е установен, а делото за неизвестния извършител вече е спряно…

И така, след като се разправил с Росица, Лазар се сетил, че Хриси може да го издаде. Върнал се при нея и неизвестния, който вече бил изнасилил момичето. По реда си минал и Лазар. След това захвърлил двете девойки в местността Грамадите. Роси давала признаци на живот. Изродът Лазар притиснал лицето ѝ в ледената пръст, докато не издъхнала. Патоанатомите са категорични, че смъртта на жертвите е настъпила в жестоки мъки.

Интересното в случая е, че Колев е разкрит като убиец съвсем случайно. При една от поредните ексхумации на телата, патоанатомите откриват ДНК материал под ноктите и във влагалищата на момичета. ДНК-то има пълно съвпадение с това на Лазар Колев, който вече е дал материал в полицията още през далечната 1998 г. Тогава, едва 18 годишен, той изнасилва малолетно момиче… Вината му е доказана категорично с ДНК тест.

Фани Белнейска, почернената майка на сестрите, остана вдовица. Съпругът ѝ почина, след като чу присъдата. Снимка: БУЛФОТО

По случая „Белнейски“ Лазар Колев се проваля и на детектора на лъжата. Това е основният аргумент на психолозите да предполагат, вероятността Колев да е извършител на убийството на сестрите Белнейски е над 90%.  Неделчо Стойчев, който е правил изследването твърди, че Колев е имал помощник в укриването на престъплението.

Психиатричната експертиза сочи, че Колев е склонен към крайни форми на сексуално насилие.

През май 2014 година Лазар получи доживотна присъда без право на замяна. Той не работи в затвора и е поставен под специален режим.

Как живее 16 години след този смразяващ кръвта ужас почернената майка на двете момичета Фани?

„Всякакви мисли са ми минавали през главата. През цялото време си повтарям да бъда силна. Знам, че дъщеричките ми искат да ме виждат жива, а не натъпкана с антидепресанти като зеленчук“, разказва с треперещ глас Фани.

„За всичко по случая научавам от медиите. С течение на времето новините обаче са все по-малко. Но в началото… 34 дела, целият ад, погребението, разказите, подробностите, молитвите, грубите статии във вестниците… Измъчваха ме много. Но не успяха да ме довършат. Лягам и ставам с този кошмар, но искам дечицата ми като ме гледат отгоре да се гордеят с мен. Мъжът ми Стоимен почина след като бе произнесена присъдата. Сега съм сама с другата ми дъщеря Мария, вече няколко години.“.

Смелата майка обаче преследва мечтите си. Успяла е да изтегли кредит и да осигури собствен дом за себе си и за осмокласничката Мария.

 

„Искам да я видя изучена, омъжена, мечта си за внуци. Нормални неща. Трябваше да получа кръвнина от 400 000 лева. Не съм видяла и стотинка. Доколкото знам убиецът не работи в затвора. Адвокатите ми заведоха дело срещу държавата, но им казаха, че няма какво да се направи. Но така е в наши дни – напред вървят парите, следва ги лъжата. Аз знам, че е имало още двама души в това престъпление. Жалко, че ще останат неразкрити“, казва още Фани.

 

Мистерията със свидетел номер 1 – Иширковеца

 

В началото на 2016 г. полицаи намериха кола с няколко литра кръв в нея, която се оказа на основния свидетел на прокуратурата Владимир Славов – Иширковеца.

Той бе вкаран нарочно в килията на Лазар Колев, за да получи информация за убитите сестри Белнейски. Показанията му бяха спорни, но въпреки това Колев беше осъден. А Иширковеца така и не беше открит. Той също вече вероятно не е между живите.

 

Майката на Лазар Колев – „Той не е убиец!“

 

Майката на Лазар Колев – Марияна Лазарова твърди, че престъплението е извършено от особено жестоки хора.

„Той не е такъв. Знам, че не е той. Още пазя една бележка, която беше скрил в следствието. В нея пише: „Мамо, не ги познавам“. Да си търсят убийците, аз си познавам детето. Мисля, че има Господ и Лазар няма да лежи доживот в затвора. Дали ще намерят истинските убийци, не ме интересува. Аз си искам детето“, категорична е Марияна.

 

Снимки: БУЛФОТО и Личен архив