Двойна смърт на майка и бебе потресе Луковит

Двойна смърт на майка и бебе потресе Луковит

Трагедията със смърт на майка и бебе потресе ловешките околия.

На 26 януари 23-годипната Диана от Луковит ражда момиченце в белослатинската болница. Изписани са в добро здравослоно състояние.

След няколко дни обаче бебето ѝ спира да се храни. Притеснените родители чакат педиатър от Червен бряг, който казва, че детето е здраво и му няма нищо, освен няколко афти в устата. Изписва им „медче със сода“ и някакъв мехлем за мазане на афтите, казва съсипаният дядо на починалото бебе.

Новороденото се влошава на 5 февруари и от болницата в Луковит изпращат линейка за Ловеч. Още по пътя обаче детето издъхва. Според аутопсията – от бронхеолит.

В деня на смъртта на своето бебе Диана вдига висока температура, по думите на майка ѝ цялата се тресе. В луковитската болница ѝ поставят инжекция, която горе-долу я стабилизира. Жената е изпратена отново до Бяла Слатина, където е родила бебето си.

„Кръвно 40 на 0. Директно започнаха да я наливат със ситеми. Опитваха се да я реанимират, видяха, че не могат и я насочиха към Плевен“, заяви майката на Диана и поченена баба.

Майката на починалата родилка заяви, че лекарите в Бяла Слатина са изпаднали в паника.

„Убеден съм, че няма забравена плацента в родилката“, заяви д-р Йордан Икономов, който е завеждащ АГО на МБАЛ-Бяла Слатина.

Родителите на Диана стигат до Плевен.

„Чакахме в линейката дълго, ръцете ѝ бяха сини. Започнаха адски болки в корема. Чакахме в линейката, пълно безразличие, за да я приемат уж по надлежния ред чрез Спешна помощ. Държаха се с нас като кучета“, ридае майката на родилката.

В Плевенската болница е направена операция на Диана, но на сутринта младата жена издъхва. Това се случва на 9 февруари, само 4 дни след смъртта на нейното бебе.

„В Противошокова зала на спешно отделение колегите се съмняват за септичен шок“, посочи лекар от плевенската болница.

Прокуратурата в Плевен е образувала досъдебно производство. От Университетската болница в Плевен заявиха за bTV, че е направено всичко възможно, но предполагат, че е настъпило някакво отравяне на организма. Медицински надзор започва проверка по случая.