Седмица от изчезването на Алтънбашев – никой не иска откуп за него

Седмица от изчезването на Алтънбашев – никой не иска откуп за него

Точно една седмица мина от изчезването на IT специалиста и крипто предприемач Александър Алтънбашев. За него до момента няма искане за откуп, което още повече притеснява близките му и засилва опасенията им, че с него може да се е случило нещо лошо. Или дори фатално.

Камера за видеонаблюдение е заснела отвличането на криптокраля Алтънбашев, потвърдиха от МВР междувременно пред вестник „Телеграф“. Изданието припомня, че часове след това сестра му Теодора подала сигнал, че Алекс не вдига мобилния си.

Основната версия на полицията е, че търговецът на криптовалута е бил отвлечен, за да му бъдат изпразнени сметките, в които държал милиони евро в биткойни. Както вече стана ясно, Алтънбашев е държал паролите за тях в сейф в голяма банка в София.

 

Ториното при поредното влизане в съда. Снимка: БУЛФОТО

Сестрата на 37-годишния компютърен спец го закарала по негова молба на среща с човек пред кино „Арена“ в кв. „Младост“ сутринта в неделя. Той споделил, че ще пътува за Пловдив. Камери в района обаче запечатали как мъже го натикват насилствено в баровско ауди, след което автомобилът тръгва към града на тепетата, научи „Телеграф“ от разследването. Клетките на мобилния телефон на Алтънбашев също потвърдили посоката на оттегляне, като били прихванати и в района на Бистрица и Плана планина. От телефона на криптокраля били изпратени часове по-късно 3 есемеса към Ивайло Борисов – Ториното, който беше подсъдим по делото „Фирмата“ за дрога заедно със Златко Баретата. Стана ясно, че след публикацията на „Телеграф“ Ториното сам е отишъл в СДВР да бъде разпитан. Той обяснил, че е в приятелски отношения с Александър и дори се интересувал от бизнеса с криптовалута.

Разследващи подозират, че Алтънбашев е бил извикан на срещата пред киното в „Младост“ от познат човек, за да го подмамят. Целта според основната версия на престъплението е да му бъдат взети парите. По оперативни данни се подозира, че зад дръзкото похищение на криптокраля стои група, близка до Вальо Бореца, който лежа в затвора последно за опита за убийството на Марто Лудия, но беше разследван и за участие в „Наглите“. Силоваците, извършили отвличането, се смята, че гравитирали около него след пускането му от затвора миналата година. Според разследващите мъжът с мотористка каска, който бил засечен да отключва апартамента на Александър в кв. „Борово“, е търсил вътре „ключовете“ от виртуалните портфейли на Алтънбашев, за които той твърдял, че са на флашки. Според антимафиоти в престъплението с криптокраля целта не е откуп и такъв до момента не е поискан, а парите в сметките му.

Вальо Бореца е стар познайник на МВР

Валентин Янев – Бореца беше арестуван зрелищно през 2013 г. в акция с кодовото име „Килърите“ 2. Тогава от МВР и прокуратурата казаха, че бандата е за мокри поръчки, грабежи и побои, а неин тартор е Бореца. Групата беше заподозряна за редица разстрели, сред които и този на краля на крадците Йордан Цонков – Джиджи. Преди години Вальо Бореца беше арестуван и като част от бандата за отвличания „Наглите“, но там не беше доказана съпричастността му към убийствата на Сапата и Кокошката. Янев получи обаче окончателно 17 години затвор за опита за убийство на Мартин Първанов – Лудия. След като излежа близо десет години в пандиза, Бореца беше пуснат предсрочно миналата година. С двете ръце за него се подписали психолози и администрацията на затвора, според които Валентин се е поправил и е станал нов човек.