Съдът не даде петричкия Ескобар на Гърция

Съдът не даде петричкия Ескобар на Гърция

Окръжният съд в Благоевград отказа да изпълни европейската заповед за арест, издадена от прокурор от Солун за предаване на гръцките власти на Огнян Атанасов от петричкото село Тополница.

Наричаният Петрички Ескобар се издирва за разпространението на високорискови наркотични вещества. Съдът се позова на факта, че ЕЗА от 2008 г. вече веднъж е разглеждана от нашия съд преди 12 г. и е отказано изпълнение. Проблемът бил, че в българският превод е записано, че е издадена въз основа на заповед за арест от следовател в трети отдел на Районен съд – Солун от март 2002 г., а престъпленията били от края на 2002 г. Въпреки че по-късно е направено уточнение, че в превода последната цифра на годината е неволно сбъркана, съдът приема, че това е тежък порок, а гръцките власти не са издали нов, поправен превод за заповедта.

Друг мотив на съда е тежкото здравословно състояние на Атанасов. У нас той изтърпява наказание от 15 години затвор за наркотици, но с постановление на прокуратурата изпълнението на това наказание е прекъсвано пет пъти поради влошено здравословно състояние. Последното постановление е от 25 май 2022 г. и прекъсването е за срок от три месеца, до 26 август. Причината е отново силно влошено здравословно състояние и претърпяна операция. При евентуалното му стабилизиране в здравословен план му предстои да изтърпи остатъка, който е повече от 10 години, а през това време отдавна ще е изтекла давността на престъпленията, за които Гърция го търси.

В същото време гръцката страна е бездействала в реализиране на правомощията си спрямо Атанасов. Той е лежал в гръцки затвор година и половина, до предаването му на българските власти на 22 юли 2021 г. и въпреки това там никой не го е потърсил.

Решението на съда в Благоевград подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – София.