Пребиха секретаря на културния ни клуб в Охрид

Пребиха секретаря на културния ни клуб в Охрид

Секретарят на културния клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид е бил пребит, съобщи на профила си във Facebook евродепутатът Андрей Ковачев. 

„Насилието, омразата и дискриминацията трябва да спре!  Очаквам моментална реакция от властите и в двете страни! Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите. Европейските институции, разбира се, ще бъдат информирани! Момчето е в болница! Полицията е информирана!“, написа Ковачев.

По-късно Ковачев уточни, че нападателите са били трима и са идентифицирани. Самият той се е опитал да разговаря с пострадалия по телефона, но не е успял, защото момчето е със счупена челюст, а при него има лекари. Ковачев е разговарял по телефона с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

„Преди малко в Охрид са пребили млад човек само затова, защото е открит българин и секретар на българския клуб там.
Насилието, омразата и дискриминацията трябва да спре!
Очаквам моментална реакция на властите и в двете страни!
Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите.
Европейските институции разбира се ще бъдат информирани!
Момчето е в болница! Полицията е информирана!“, пише Ковачев 

 

„Да се наричаш българин в Македония означава да бъдеш варварски нападнат и пребит. Сега нападателите ще ги осъдят условно като Ламбе (Алабаковски) и атаките ще продължат още по-яростно! Време е България да се погрижи за българите, които не живеят в родината!“, написаха в профила си във „Фейсбук“ от Културния клуб „Иван Михайлов“ в  Битоля.

Клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид бе открит през октомври миналата година и до този момент срещу него има няколко посегателства, като най-напред нападнаха помещението със земеделско сечиво, през ноември счупиха с камъни светещата табела с името на клуба, а няколко дни по-късно по помещението беше стреляно с огнестрелно оръжие.

 

Културният клуб „Иван Михайлов“ в  Битоля също бeше обект на посегателство. За опита за палеж на сградата условно бе осъден певецът Ламбе Алабаковски.