Помните ли случая Пепи? Криминалистът Ботьо Ботев го разплете

Помните ли случая Пепи? Криминалистът Ботьо Ботев го разплете
17 март 2001 г. Първа страница на вестник „24 часа“.


Съмненията на изтъкнати криминални психолози, че бащата на 12-годишния Сашко от Перник има общо с неговото изчезване, неволно припомниха за случая на малкия Пепи, превърнал се в символ на детеубийствата у нас преди 20 години.

Малко преди наяве да излезе истината за неговото убийство той бе обявен за издирване от неговата майка. Даниела Терзийска твърдеше, че 3-годишният Пепи е отвлечен от непознати с черен автомобил.


16 март 2001 г.

За минути Народното събрание е обсадено от таксиметрови автомобили. Звучат клаксони, скандирания „Мафия“ и „Убийци“. Тълпата настоява премиерът Иван Костов моментално да подаде оставка.

Причината – отвличането на 3-годишния Петър, син на техен колега. Таткото Стоян Терзийски е съсипан от мъка и призовава приятелите си да блокират изходите на София, за да не могат да избягат похитителите на детето.

Даниела се придържа към следната версия – тя и Пепи тръгнали към забавачката, когато изведнъж черен автомобил БМВ комби спрял внезапно, а двама  мъже с руси коси натикали детето в колата и потеглили в неизвестна посока. Майката се обадила на мъжа си Стоян и разказала с ужас преживяното. Изплашен до краен предел той моли своите колеги по радиостанцията да блокират всички изходи на столицата, както и да се съберат пред Народното събрание.

Парламентът е блокиран. Скандирания „Оставка“, „Мафия“ и „Убийци“. Кадър: Вестник 168 часа

Само няколко часа по-късно трупът на детето е намерен в езерото на Южния Парк. Пепи е открит в черен найлонов чувал. Има следи от душене с въже или сезал по вратлето.

„Някаква интуиция проговори в мен. Бях убеден, че майката е замесена в убийството. Даже направо бях сигурен, че тя е убила сина си“, разказвал е топ криминалистът Ботьо Ботев – човекът, който разплита и този тежък случай.

Ботев е дългогодишен шеф на отдел „Убийства“ в Дирекция на полицията. През 2002 г. е удостоен със специалната награда „Полицай на годината“. Криминалистът е единственият офицер от българската полиция, който е отличен с орден Стара Планина, връчен му от президента Георги Първанов по повод неговата 60-годишнина.

„Ботев е легенда за родната криминалистика. Човек с ненадмината експертиза“, казва за него Бойко Борисов още от времето, когато е главен секретар на МВР.

Ботьо Ботев е с ненадмината у нас експертиза. Цял живот разследва убийства и тежки престъпления. Снимка: БУЛФОТО

„Явление. Той трябва да бъде изучаван в учебниците по криминална психология“, категоричен е Борисов.

След дълги разговори и беседи с майката Даниела Терзийска, тя все пак признава вината си пред Ботев.

„Жената започна подробно да разказва как е извършила убийството и защо“, твърди разследващият.

„Вдигна се такава суматоха, че ако случаят не бе разкрит, до сутринта правителството на Иван Костов щеше да падне“, заяви Ботьо Ботев, който днес наближава 80 години, но е в отлична физическа и духовна форма. Често е канен в медиите да анализира убийства и други криминални престъпления. С това се е занимавал цял живот.

 

Детето бе погребано с плюшените си играчки

 

И така, на Даниела Терзийска е направена тройна психиатрична експертиза. Тя показва, че майката страда от параноидна шизофрения и циклофрения. Впоследствие излизат и данни, че е лежала в психиатрични клинки през 1994 и 1995 г. Месец преди убийството на малкия Пепи родителката незнайно защо решава да спре приема лекарствата си. В злощастния ден през март 2001 г. поискала да скочи от терасата, но писъците и детския плач я спират да се хвърли от балкона. Вместо да се успокои обаче, тя решава, че ще отнеме живота на единственото си дете.

„Състоянието на Даниела Терзийска изисква да бъде лекувана под наблюдение. Хора с нейната диагноза не трябва да прекъсват лекарствата си“, категоричен е тогава нейният психиатър д-р Руслан Терзийски (фамилиите им са съвпадение, бел. авт.). Към днешна дата д-р Терзийски е считан за един от най-опитните психиатри у нас.

Даниела като млада майка. Снимка: Личен архив

 

Въпреки, че първоначално признава вината си пред екипа на Ботьо Ботев, после Даниела се отказва от показанията си. Нейната адвокатка, покойната вече Рени Цанова, която безплатно я защитаваше в процеса, бе на мнение, че има много въпросителни около убийството.

„Как така ще носи в Южния парк черен плик с 20-килограмово дете в него и никой няма да забележи“, чудеше се преживе Цанова. Криминалистите обаче я контрират – Даниела убива Пепи в дома си малко преди или около 6 сутринта. По това време таткото е нощна смяна. В този час още не се е съмнало изцяло. Майката излиза и хваща друго такси. С него отива да изхвърли трупчето в парка. След самопризнанията води и разследващите до кошче, в което е изхвърлила въжето, с което е удушила детето.

 

Негодна за съдебен процес и невменяема по време на убийството. Това казват психиатрите, работили с Даниела Терзийска. Снимка: Пиер Петров, „24 часа“

 

Заради психичното си заболяване делото е прекратено. Мотивите – невменяемост на извършителя. Затова и жената не лежи ефективно в затвор, пратена е в клиника за принудително лечение. Само година по-късно е освободена да се лекува вкъщи. С мъжа ѝ Стоян се развеждат – към днешна дата той живее в Англия, има ново семейство. Какво прави Терзийска днес – никой не знае.

Няколко години след процеса. Снимка: Пиер Петров, „24 часа“

 

Междувременно вече седмица полиция и доброволци издирват 13-годишния Сашко от Перник, който изчезна след разходка с баща си. От детето няма и следа.

„За мен е много странно поведението на бащата, който сменя версиите си. Както и това, че полицейските кучета не откриват следа“, заяви Ботьо Ботев, потърсен за коментар по случая, който в момента вълнува цяла България.

Съмнения в подобна посока изказа и друг виден криминален психолог – Тодор Тодоров.

„В такива казуси най-често има три основни варианта. Отвличане, убийство и скриване на трупа или инцидент с фатален край. Не съм оптимист, че детето ще бъде намерено живо“, заяви Тодоров.

Третият експерт, потърсен  от журналисти да коментира темата е криминалният психолог Иван Савов. Той се оказа най-краен в тезата си.

„За мен бащата има психически отклоенения. Не разбирам защо колегите от полицията не се насочиха към него още в началото като основен заподозрян“, заяви Савов.

Сашко е аутист. Снимка: Личен архив на бащата Александър Цветанов

 

Много от доброволците, които търсят детето в Перник и околията също се съмняват в бащата. Днес обаче той е преминал успешно детектор на лъжата, потвърдиха и от полицията.

„Оставете го намира! Човекът е в шок, не е спал, нито е ял от седмица. Той има нужда от почивка и успокоителни“, бранят го други в социалните мрежи.

В миньорския град говорят, че таткото е гледал добре момчето. То е посещавало психолог и логопед, винаги е било добре облечено. С помощ в отглеждането се включвала и неговата леля, сестра на бащата Александър.

„Детектор на лъжата показа, че казвам Истината, но това не е от значение за мен, защото синът ми го няма! Сашо, върни се вече!“, написа по-рано днес бащата.

Междувременно стана ясно, че майката Радостина Цветанова не пътува за България, както се твърдеше. Тя обаче се е сдобила с покана от прокуратурата.

Мнозина се чудят как е възможно детето ти да е изчезнало и ти да не се прибереш в родината си, за да си близо до събитията. За Радостина се знае, че към днешна дата е женена в Англия и има ново семейство.

Тя напуснала бащата на Сашко с мотива, че не може да се грижи за двама инвалиди (таткото също има заболяване, страда от церебрална парализа, бел.авт.).

Радостина Цветанова вече седмица не се прибира у нас, за да е близо до събитията около сина ѝ.