Полицаят, превозвал мигранти: Имам кредит, трябваха ми пари

Полицаят, превозвал мигранти: Имам кредит, трябваха ми пари

23-годишен служител на МВР бе арестуван на магистрала „Тракия“ вчера сутрин, докато е превозвал 31 мигранти в бус. Полицаят е спрян около 119 км на магистралата край Пловдив.

Колегите му са го попитали какво превозва, но мъжът „не е дал смислени обяснения“, казаха от прокуратурата в града под тепетата, където е образувано досъдебно производство срещу задържания.

„Легитимирал се е със служебна карта, вероятно разчитайки, че по този начин ще отклони проверката на автомобила. Всички мигранти са на по 20-30 години, всички са мъже, в добро здравословно състояние. В момента текат разпити. Казали са, че са платили по 400 лева, за да бъдат превозени в България. Пътували са към Сърбия и е трябвало да бъдат оставени в близост до границата“, обясниха от държавното обвинение.

Задържаният е на 23 години и работи към Специализирани полицейски сили – СДВР. От Перник е, има 3-годишен стаж в системата на МВР.

Пред колегите си „извънпроцесуално“ е обяснил, че изплащал кредит и му трябвали пари.

Шофирал е буса с мигрантите, облечен в служебната си униформа, въпреки че би трябвало да е в болнични и да застъпи на работа на 6 януари.

Той е заявил, че съжалява за това, което е извършил, но това не е първият случай, в който е превозвал нелегални мигранти, казаха още от прокуратурата. Проверява се дали това наистина е така и какви пари е взел за нелегалната дейност.

Наказанието за трафик на хора е от 1 до 6 години лишаване от свобода и глоба от 5000 до 20 000 лв.

Предстои да му бъде повдигнато обвинение и да се поиска постоянна мярка „задържане под стража“.