Отново челен удар и жертва на пътя

Отново челен удар и жертва на пътя
Поредната катастрофа, завършила със смърт. За това съобщи пътният експерт Диана Русинова.

„Като все по-сериозен проблем се очертават увеличаващите се пътни инциденти при т.нар. челен удар. Дори и днес има поредна жертва на път I-5 Е871, където в близост до Казанлък между селата Горно и Долно Сахрене мъж управляващ лек автомобил се е забил челно в микробус. Припомням, че преди около месец при подобен челен удар микробус се заби в товарен камион на Път I-1 Е79 (Кресненското дефиле), в четвъртък близо до гр. Стражица на път III-4005 загинаха двама при челен удар, а в събота два леки автомобила на път II-35 малко преди с. Бресновец (Плевенско) се сблъскаха отново челно , като това завърши с пет жертви.

Редно е да се отчете, че този тип инциденти стават често и те почти винаги завършват с жертви. Лично аз като експерт имам своето обяснение, но преди да се говори по темата смятам, че ще е добре да се проведе експертен дебат между неправителствения сектор и държавата. Струва ми се, че е дошло времето за това да се предприемат конкретни действия, а не да се търсят оправдания, да се клюкари и политикантсва по темата.

Като експерт мога да заявя, че политиката категорично няма място в борбата за намаляване на жертвите по пътя, от политиците се изисква единствено да спрат да говорят и да проявят воля, която да се изразява в това да се даде възможност на експертите да си свършат работата без да се подлагат под съмнение и на безсмислени спорове техните експертни решения. От друга страна като гражданин, няма как да се съглася с големият брой жертви по пътя, като и с това, че нашите пътища са средн най-опасните в Европа“, казва Русинова.