Оставиха в ареста децата, убили от бой мъж в Гъмзово

Оставиха в ареста децата, убили от бой мъж в Гъмзово

На снимката: Соня, майка на едно от децата. По думите ѝ убитият Борис продал кофти ракия на децата и затова те се ядосали…

Оставиха в ареста децата, задържани за убийството във видинското село Гъмзово, съобщиха от прокуратурата.

Тримата непълнолетни са привлечени към наказателна отговорност за това че, на 2 януарина ул. „Хан Кардам“ са умъртвили 59-годишен мъж. Четвъртото дете, съучастник в деянието е на 10 години, заради което не може да бъде привлечено като отговорно, тъй като лицето е малолетно.

Самотно живеещият Борис Борисов от Гъмзово продал около литър ракия на 17-годишен младеж от селото. Той обаче не харесал качеството на алкохола и се върнал да се саморазправя с човека. Компания му правили още деца на 15, 16 и на 10 години.

Едното момче си поискало парите обратно, но Борисов не ги върнал. Това отключило агресията на децата и те започнали да го бият с всичка сила. Скачали върху него с шутове и ритници. Според съдебните медици мъжът е издъхнал от много тежки черпно-мозъчни травми, несъвместими с живота.

В хода на разследването са извършени оглед, претърсване и изземвания, разпити на свидетели. Към материалите на делото са приобщени справки за лоши характеристични данни на двама от задържаните.

Тримата обвиняеми са направили самопризнания. Събрани са доказателства за виновността им. Съдебният състав прие доводите на държавното обвинение за наличие на обосновано предположение за авторството на престъпното деяние от страна на обвиняемите.

Отчетена е тежестта и характера на извършеното престъпление – непълнолетните лица убили безпричинно с ръце и крака възрастният мъж.

Взети са предвид данните, получени от свидетелските показания, относно отправяни от тях предупреждения за саморазправа. Съществува реална опасност те да се укрият или да извършат престъпление.

Определението на съда може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.