Оцелелите мигранти са гледали как другите умират пред очите им

Оцелелите мигранти са гледали как другите умират пред очите им

Броят на задържаните по случая „Локорско“ расте. Вече има 8 арестувани. Обвиненията, които ще им бъдат повдигнати, са свързани с незаконно преминаване на държавната граница, за каналджийство, за смъртта на 18-те мигранти. Все още обаче не е ясно дали обвинението ще е за умишлено убийство или убийство по непредпазливост.

Следствените действия и огледите на терен продължиха цяла нощ. Тази сутрин беше направен повторен оглед. Събрани са ДНК проби от кабината на камиона, за да се докаже кой е шофьорът и кой негов спътник. Събрани са и пръстови отпечатъци.

Започна да идва тежка техника на звеното за аварийна помощ и безопасност към столичната община и Пожарната. Вероятно камионът скоро ще бъде изтеглен от мястото, на което беше изоставен.

По обед на мястото пристигна и тежка техника на звеното за аварийна помощ и безопасност към Столичната община и Пожарната. Вероятно камионът скоро ще бъде изтеглен от мястото, на което беше изоставен.

В тайник на превозното средство бяха открити телата на 18 мигранти, сред които и едно дете. 34-ма души, сред които 5 деца, пострадаха при трагичното пътуване.

Трима са задържани в района на София още снощи, като един от тях е арестуван на около 5 километра от изоставения камион. Вероятно той е управлявал превозното средство преди да го изостави до с. Локорско.

Други петима са задържани в Бургас, Каблешково и Карнобат. Те са отведени тази нощ в полицията в Бургас, а в домовете им са намерени доказателства за каналджийство, както и за конкретния превоз на нелегални мигранти.

Задържаните в Бургас са отговаряли за оборудването на камиона и изграждането на укритието в него, както и за логистиката по трафика на мигрантите.

Задържаните в София са били организатори на каналджийството като сред тях е и уличеният за ръководител на групата, сочи още информацията.

Според запознати с разследването преди да бъде изоставен край Локорско, организаторът се е возил в кабината на камиона.

Днес задържаните в Бургас ще бъдат конвоирани до София.

Камионът, в който бяха открити мигрантите, е имал един собственик по документи и друг реален собственик, като се изяснява дали и двамата имат съпричастност към случая на трафик на нелегални имигранти, съобщи БНР.

В превозното средство е бил оборудван специален тайник за мигранти, в който те са били качени от водача и неговия спътник, а като цяло товарната част на превозното средство е била използвана за превоз на дървен материал.

Разследващите са установили, че в последните месеци този камион е пътувал няколко пъти по един и същ маршрут между Източна България и столицата. Това е било установено след преглед на камери в различни части на страната.

След като 18 мигранти бяха намерени мъртви в камион край софийското село Локорско, следствените действия на терен продължиха цяла нощ. В събота сутрин започна повторен оглед на мястото на трагедията. 

В камиона са открити живи 34 мигранти. Те били измръзнали, гладни, мокри и дехидратирани. 14 души са настанени в 6 столични болници. Средната възраст на мигрантите е 20 години. Мъжете са били скрити в дървени плоскости. В опитите си да излязат, ръцете на някои от тях са раздрани. 

Пътят към мястото на трагедията е бил затворен цяла нощ.

Преди няколко дни 52 мигранти са преминали границата ни със стълба. Прекарали са два дни в гората около Ямбол, впоследствие са се качили на камиона, с който стигнали до село Локорско, съобщи директорът на НСлС Борисалв Сарафов в петък вечерта. 

Камионът е изоставен повече от 24 часа преди да бъде открит. Сигнал подават местни, които виждат част от мигрантите. 

В събота сутринта започна повторен оглед на мястото на трагедията. 

Спокойно е преминала нощта за пострадалите мигранти, настанени в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов“. Това съобщиха от пресцентърът на болницата. 

Двама мъже продължават да са под интензивно 24-часово наблюдение и лечение.

Останалите четирима мъже и едно непълнолетно момче са настанени в токсикологията на “Пирогов“. Дежурният лекар съобщава за подобрено общо състояние.

Мигрантите, настанени в “Пирогов“ имат увреждане на мускулатурата поради продължително обездвижване.

Мигрантите, приети в болница, след случая край Локорско, ще се възстановят вероятно до седмица. Прогнозата направи бившият шеф на „Пирогов” д-р Спас Спасков пред NOVA.

„Те са били с изключително ограничено постъпване на кислород. Не са имали възможност и вода да пият, така че са силно дехидратирани. Вероятно не са се хранили и дни наред. Затова доста от тях са в реанимации”, обясни доц. Спасков.

„Вероятно ще оцелеят тези, които дотук са оцелели. Физическото възстановяване ще стане до седмица и на най-тежките. По-тежкото е възстановяването от този шок. Те са умирали и са видели до тях другите умиращи. Това е изключителен шок”, коментира доц. Спасков.

Той оцени високо реакцията на болниците.

„Реакцията на болниците беше бърза. Някога всички тези пациенти щяха да бъдат доведени в „Пирогов”, това щеше да натовари дейността изключително много. В момента софийското здравеопазване разполага с цяла серия болници, които могат да окажат такава помощ. Някога мечтаехме да има такова разбиване на потока от пациенти. Сега това се случи – тези хора бяха настанени в 6 болници. Бърза помощ явно има много добър синхрон в работата си с всички тези болници”, коментира доц. Спасков.

СНИМКИ: БУЛФОТО