Обвиненият в убийство Йоан Матев пристигна с усмивка в съда (СНИМКИ)

Обвиненият в убийство Йоан Матев пристигна с усмивка в съда (СНИМКИ)
Така е изглеждал Йоан по време на убийството, после качил 40 килограма, пуснал брада и носил шапки.

Подсъдимият за смъртта на 15-годишния Георги Игнатов, който на 2 юни 2015 година беше намерен с прободна рана на пейка в столичната Борисова градинка, се яви пред Софийския апелативен съд.

 

Той дойде във видимо добро настроение, с усмивка на лице и отново с коренно променена визия и излъчване.

ТВМЕДИ припомня, че след като не се яви на първото заседание по делото, Йоан Матев трябваше да бъде доведен от служители на Съдебна охрана.

Миналия март – с три на два гласа – състав на Софийския градски съд оправда Йоан Матев заради липсата на достатъчно преки доказателства, че именно той е убил Георги Игнатов. Присъдата беше протестирана от прокуратурата и от родителите на 15-годишното дете.

 

Нова експертиза ще установява с по-прецизна точност ДНК сходство между убития в Борисовата градина през 2015 година Георги Игнатов и майка му. Софийският апелативен съд допусна изследването заради въпроси по предишна експертиза. Тя е свързана с парче от косъм, намерено между острието и дръжката на ножа, с който Игнатов бе убит.

До момента експерти са установили, че има сходство с част от космите на Игнатов, взети от тялото му след смъртта,  с парчето от ножа. Сравнението обаче е правено с косми от цялото тяло на убитото момче, защото при вземането на биологичния материал не е описано кой косъм от коя част на тялото е взет.

В даден етап от процеса Йоан отново е с различна визия… Снимка: БУЛФОТО

За да бъде направена новата експертиза, ще се ползва парчето от косъм на ножа и ще се търси родово съответствие с майката на Игнатов. Другият вариант е ексхумация на тленните останки.

Йоан Матев не присъстваше на старта на делото преди две седмици и се появиха слухове, че е изчезнал.

Тогава стана ясно, че прокуратурата е протестирала присъдата, но тези книжа не са стигнали до младежа, когото призовкарите търсят редовно на двата му адреса. Той не се яви в съдебната зала на първото заседание по делото на втора инстанция. Търсен е дори чрез кмета на село Кокаляне.

Той от своя страна не е върнал отговор дали е намерил младежа и затова ще бъде глобен с 500 лева, съобщиха преди две седмици от прокуратурата.

„Йоан не се крие. Не сме получили призовки и за това не се явихме в съда. Живеем на адресите, които сме посочили. Досега винаги сме ги получавали редовно, не знам какво се е случило. Ще се явим на следващото заседание на 14 юли. Йоан работи и продължава висшето си образование по право в Благоевград“, заяви майката и защитник на Йоан Матев – Сребрина Гаджева.

ТВМЕДИА припомня интересна подробност по казуса с убититя Георги. След убийството Йоан Матев коренно променил вида си, като качил над 35 килограма, може би 40. Пуснал брада и ходил предимно с шапки.
Първоначално именно неговият брат Марсел го закопа, като заведе разследващите до шахтата, където бе хвърлен ножът, с който бе намушкан Георги. Впоследствие Марсел се възползва от правото си да не дава показания и така измъкна брат си.

ТВМЕДИА прилага снимки от днешното съдебно заседание.
Кадри: БУЛФОТО