МВР има заспис от отвличането на Алтънбашев, натикали го в „Ауди“

МВР има заспис от отвличането на Алтънбашев, натикали го в „Ауди“

Камера за видеонаблюдение е заснела отвличането на криптокраля Александър Алтънбашев, потвърдили от МВР пред „Телеграф“. Похищението стана в понеделник, а сестра му Теодора подала сигнал часове по-късно.

Основната версия на полицията е, че търговецът на криптовалута е бил отвлечен, за да му бъдат изпразнени сметките, в които държал милиони евро в биткойни. Както вече стана ясно, Алтънбашев е държал паролите за тях в сейф в голяма банка в София.

Сестрата на 37-годишния компютърен спец го закарала по негова молба на среща с човек пред кино „Арена“ в кв. „Младост“ сутринта в неделя. Той споделил, че ще пътува за Пловдив. Камери в района обаче запечатали как мъже го натикват насилствено в баровско ауди, след което автомобилът тръгва към града на тепетата.

Клетките на мобилния телефон на Алтънбашев също потвърдили посоката на оттегляне, като били прихванати и в района на Бистрица и Плана планина. От телефона на криптокраля били изпратени часове по-късно 3 есемеса към Ивайло Борисов – Ториното, който беше подсъдим по делото „Фирмата“ за дрога заедно със Златко Баретата. Стана ясно, че след публикацията Ториното сам е отишъл в СДВР да бъде разпитан. Той обяснил, че е в приятелски отношения с Александър и дори се интересувал от бизнеса с криптовалута.

Разследващи подозират, че Алтънбашев е бил извикан на срещата пред киното в „Младост“ от познат човек, за да го подмамят. Целта според основната версия на престъплението е да му бъдат взети парите. По оперативни данни се подозира, че зад дръзкото похищение на криптокраля стои група, близка до Вальо Бореца, който лежа в затвора последно за опита за убийството на Марто Лудия, но беше разследван и за участие в „Наглите“. Силоваците, извършили отвличането, се смята, че гравитирали около него след пускането му от затвора миналата година.

Според разследващите мъжът с мотористка каска, който бил засечен да отключва апартамента на Александър в кв. „Борово“, е търсил вътре „ключовете“ от виртуалните портфейли на Алтънбашев, за които той твърдял, че са на флашки. Според антимафиоти в престъплението с криптокраля целта не е откуп и такъв до момента не е поискан, а парите в сметките му.

Осъдиха го за Марто Лудия: Закопчаха Янев в акция Килърите 2

Валентин Янев – Бореца беше арестуван зрелищно през 2013 г. в акция с кодовото име „Килърите“ 2. Тогава от МВР и прокуратурата казаха, че бандата е за мокри поръчки, грабежи и побои, а неин тартор е Бореца. Групата беше заподозряна за редица разстрели, сред които и този на краля на крадците Йордан Цонков – Джиджи. Преди години Вальо Бореца беше арестуван и като част от бандата за отвличания „Наглите“, но там не беше доказана съпричастността му към убийствата на Сапата и Кокошката. Янев получи обаче окончателно 17 години затвор за опита за убийство на Мартин Първанов – Лудия. След като излежа близо десет години в пандиза, Бореца беше пуснат предсрочно миналата година. С двете ръце за него се подписали психолози и администрацията на затвора, според които Валентин се е поправил и е станал нов човек.