Майка и баща държат месец трупа на дете вкъщи

Майка и баща държат месец трупа на дете вкъщи
Емил и Мартина са нискоинтелигентни, но поддържали социалните си мрежи и създавали впечатление за мечтаното семейство. След пожара изплуваха две версии – че нарочно са запалили децата си, както и че едното дете е било мъртво поне месец преди огъня да изпепели жилището.


Ужасяващи разкрития от разследването на пожар, при който деца на 1 и 4 г. загинаха в дома им във Варна на 9 октомври 2021 г. Във фаталната вечер сигнал за пожара е подаден от съседи. При потушаването на пожара било установено, че в жилището има две починали деца.

В процеса на разследване е открита зловеща находка – по-голямото дете не е загинало в огъня, а е било мъртво около месец преди това. Било е в стая от апартамента, покрито с различни одеяла, разкри окръжният прокурор на Варна Красимир Конов за „24 часа“.

 

Емил държал трупа на дъщеря си 1 месец, покрит с одеала. СНИМКИ: БУЛФОТО

„За съжаление, предвид състоянието на тялото, не може да бъде определена причината за смъртта на 4-годишната Мариела“, добави магистратът.

30 дни с трупа на детето са живеели бащата на момичето – Емил, жената, с която е бил на семейни начала – Мартина, и нейният син Денис, който по това време е нямал и годинка.

Мъжът и жената бяха обвинени след пожара за извършване в съучастие на палеж с настъпили значителни материални щети и последвала смърт. В момента са на свобода заради изтичане на давност.

Емил отказал да даде каквито и да е обяснения относно кончината на детето си, както и защо е било държано цели 30 дни покрито с одеяла. Просто мълчал.

Мартина разказала, че около 12-13 септември Мариела започнала да се задушава и внезапно спряла да диша. Но не разкрила нищо повече.

Христов не е от ромски произход. Бил интровертен и не говорел достатъчно пред разследващите. На едно от заседанията Мартина опита да скрие лицето си. СНИМКИ: БУЛФОТО

Ако не се докаже, че детето е било умъртвено по насилствен начин, двамата родители Емил и Мартина ще останат на свобода. А това е много вероятно, тъй-като състоянието на телцето не позволява да се извлече информация как е настъпила смъртта.

Според психиатричните експертизи двамата родители, Емил и Мартина, са били асоциални, с нисък интелектуален статус и невъзможност за правилна преценка. Има данни, че са употребявали наркотици, но не са наркозависими.

И двамата не са от ромски произход.

ПРЕДИСТОРИЯТА

По време на заседанията в края на миналата година, които се гледаха поотделно, за да се избегне среща помежду им, в съдебната зала бащата разказа своята версия за трагедията. Във фаталната вечер на 9 октомври заради липсата на ток Мартина запалила свещ в стаята на децата, тъй като бебето се страхувало от тъмното. Емил отишъл до магазина. На връщане, около 22,30 ч, видял пламъци и дим. Втурнал се в апартамента и успял да извади навън жена си, която лежала на земята. Върнал се за децата, но си нарязал ръцете с стъклото на вратата и бил принуден да скочи през прозореца на апартамента, който е на първия етаж.

Взетата след инцидента проба открила в урината му коктейл от метамфетамин, амфетамин и екстази.

“Не съм виновен”, кълнеше се тогава мъжът. Половинката му отрони, че заспала и не усетила пожара. През цялото време тя плачеше в съдебната зала и повтаряше: “Детето ми, детето ми!” Магистратите прецениха, че има риск тя да се укрие, защото няма постоянен адрес и през последните години често е сменяла квартирите си.

ВЕРСИИ

Дали палежът е бил предизвикан нарочно, все още не е установено категорично.

“Събраните досега доказателства сочат умисъл, но със сигурност можем да кажем дали това е така, след като приключи разследването. Обвиняемите дават противоречиви и объркани показания и това налага допълнителни проверки. Изяснява се и мотивът за престъплението. Текат разпити на близки, познати и роднини”, каза преди няколко месеца след едно от заседанията окръжният прокурор Красимир Конов.

Той допълни, че съдебно-медицинската експертиза за смъртта 7-месечното бебе с категоричност е установила, че то се е задушило от дима при пожара. За другото обаче още тогава имаше съмнения, че не е починало в инцидента.

Мартина се крие от медиите. Какво точно е станало – криминалистите не могат да докажат. СНИМКА: БУЛФОТО