Помните ли олимпиеца Гълъбин Боевски? Избяга в чужбина след затвора в Бразилия

Помните ли олимпиеца Гълъбин Боевски? Избяга в чужбина след затвора в Бразилия

Пълен обрат  в живота на Гълъбин Боевски. Новоназначеният треньор на националния отбор по вдигане на тежести Пламен Аспарухов разказа какво се случва с бившия му възпитаник. Олимпийският шампион от Сидни 2000 се замеси в афера с трафик на наркотици, след като през 2011 година го арестуваха на летището в Сао Пауло с 9 кг кокаин. По-късно Боевски беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2013 г. ненадейно той се прибра в България, но така и подробности за освобождаването му не бяха оповестени.

Новият треньор на щангистите Пламен Аспарухов разкри къде живее и с какво се занимава шампионът от Сидни.

Гълъбин бе сред най-добрите ни спортисти. В компанията на Весела Лечева. СНИМКИ: АРХИВНИ НА БУЛФОТО

 

„Аз съм може би единственият, който знае как е живял в затвора в Бразилия Гълъбин Боевски. Може да се направи филм или да се напише книга. Страшно интересни неща ми е разказвал“, сподели новоназначеният треньор на националния отбор по вдигане на тежести в подкаста на Би Ти Ви „За спорта без клишета“.

 

Олимпийският шампион от Сидни бе арестуван на летището в Сао Пауло с 9 кг кокаин.

Боевски бе осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2013 г. ненадейно той се прибра в България, но така и подробности за освобождаването му не бяха оповестени.

„Гълъбин продаде всичко в България. Живее в Лисабон, Португалия. Купи си къща, развива бизнес, изкарва пари. И до ден днешен не съм го питал защо се стигна дотам да влезе в затвора. Не знам дали е виновен. Даде на децата дялове от имуществото си. Разбрах, че наскоро се е прибрал за кратко, но не ми се е обаждал“ разкри още Аспарухов, който е треньор на Боевски.

Двамата и до днес са много близки. Живеят в един блок дълги години.

„Жалко за Гълъбин, че така станаха нещата, но няма какво да се направи. Остава ми приятел. Много трудно е живял в затвора, борба за оцеляване е било. Изключителни правила е имало. Шефът на затворниците му е казал: „Ако искаш да оцелееш, не поглеждай жената на затворника по време на свижданията. Не трябва да имаш никакви отношения с шефа на затвора.“

Още в първите дни го изкарват на плаца пред всички. Появил се шефът на затвора и гордо заявил, че един от новите затворници е олимпийски шампион. Той тръгнал да подава ръка на Гълъбин. В този момент нашето момче усеща и си слага ръцете отзад, защото си спомня за думите на отговорника за затворниците. Има и други неща, които не трябва да казвам“, разкри още Аспарухов.

Синът му Пол Боевски също бе хванат с дрога. СНИМКИ: БУЛФОТО

По думите му Гълъбин е можел да стане министър на спорта, ако не беше стрелбата в училището със сина му Пол. През 2008 година, докато бившият щангист е общински съветник, 15-годишният тогава наследник на спортиста се самопростреля в главата с газов пистолет.

„Боевски е човек с много голям потенциал“, добави Аспарухов.

Синът Пол Боевски също съден за дрога 

3 години условно с 5 години изпитателен срок получи синът на олимпийския шампион Гълъбин Боевски – Пол през 2-19 г., след като се споразумя с прокуратурата и призна вината си. Той плати и 2500 лв. глоба.

Cпopaзyмeниeтo между защитата на Пол Боевски и Софийска градска прокуратура бe oдoбpeнo oт cъдия Aлeкcaндpa Йopдaнoвa oт Cофийски градски съд и е cъc cилaтa нa oкoнчaтeлнa пpиcъдa. Така Бoeвcки-cин излизa нa cвoбoдa, след като бе в ареста.

26-годишният Пол бе обвинен за притежание на 46,73 грама наркотици (2,31 грама марихуана, 17,41 грама амфетамин и 27,01 грама кокаин) с цел разпространение.

Той беше спипан на 4 април 2019 зад волана на джип БМВ, който по документи се водел на Константин Йорданов – Коце Ламята, който в момента излежава присъда за наркотици.

Името на Боевски-младши нашумя преди 11 години, когато вилня с газов пистолет в училище.

Баща му, тогава общински съветник, подаде оставка. Три години по-късно Гълъбин Боевски бе заловен на летището в Сао Пауло с 9 кг кокаин, докато придружава дъщеря си Сара на участия в тенис турнири. Той беше осъден в Бразилия на 9 г. затвор, но след 2 г. беше върнат у нас и се оказа на свобода.