Гребецът-бияч от Русе, влиза в затвора

Гребецът-бияч от Русе, влиза в затвора

Ефективна присъда от 1 година затвор и обществено порицание постанови днес Окръжният съд в Русе по делото срещу 18-годишен ученик, бил свои връстници. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Видеото, на което още непълнолетният тогава Джан Махмуд налага с юмруци и унижава друго момче, предизвика вълна от възмущение в крайдунавския град в началото на ноември миналата година. Стигна се дори до напрежение пред дома на младежа, срещу когото бяха подадени и други жалби за насилие.

Повдигнати са общо 6 обвинения срещу него – за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди на едно момче, както и за грабеж, изнудване и нанасяне на средна телесна повреда на друго.

Заради случая Махмуд, на когото допреди това са възлагани големи надежди в гребането, беше изключен от клуба по кану-каяк и се наложи да довършва в самостоятелна форма обучението си в русенското спортно училище. На делото присъства жертвата на побоя от разпространеното през миналата година видео Иво Бонев. Той заяви, че се надява на ефективна присъда, която да даде необходимия урок на Махмуд и други младежи като него, че агресията не е решение.

18-годишният ученик призна вината си. Той, както и адвокатите му, сключиха споразумение с прокуратурата за ефективна присъда, което беше одобрено от Окръжния съд. От едногодишния срок ще бъде приспаднато времето, през което Джан Махмуд е бил в ареста от ноември миналата година.